Belföld

Cozma-gyilkosság: hazaengedték Sztojka Ivánt

Kedvezménnyel, feltételesen szabadult. 13 évre ítélték.

A PestiSrácok.hu információi szerint csütörtökön kedvezménnyel, feltételesen szabadult a börtönből a Cozma-gyilkosság tizenhárom évre ítélt harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván, aki a Bors szerint  ezt már aznap meg is ünnepelte.

Erről a lap kapott egy viedofelvételt is. A BVOP nem erősíthette meg a szabadulás tényét, mert a fogvatartottak valamennyi adata bűnügyi személyes adat, de a lapnak Sztojka Iván ügyvédje  elmondta, valóban csütörtökön tartották Sztojka meghallgatását és

kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta.

Keresztúri Mónika szerint védence sokat dolgozott és olvasott az emberi pszichéről.

Két lehetősége volt, kibírja vagy belehal. Ő tisztességgel leülte az éveit és kibírta. Amikor kijött, leírhatatlan boldogságot láttam rajta, el sem akarja hinni, hogy szabadult. Azt mondta nekem, olyan, mintha csak tegnap ment volna be.

Cozma-targyalas(2)(210x140)(1).jpg (Cozma, tárgyalás)
Cozma-per: súlyosbították Sztojka büntetését
Testi sértés helyett emberölés kísérlete miatt ítélte el a harmadrendű vádlottat a Kúria, így 8 helyett 13 évet kapott. Raffael Sándor és Németh Győző büntetését helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum.

Marian Cozma családja 250 millió forintnyi kártérítést kért a gyilkosoktól, amiből a bíróság 211 millió forintot ítélt meg. A pénz megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert kötelezték, majd született egy ítélet egy 16 milliós nem vagyoni kártérítésről is, de a család ügyvédje azt mondta, eddig egy fillért sem kaptak.

Helmeczy László már sok végrehajtási lapot kiállított, hátha valamit be tudnak hajtani, de nem történik semmi, mert előbb a bűnügyi költséget kéne kifizetniük a bűnösöknek, akik közül már csak ketten ülnek, köztük a halálos szúrást elkövető Raffael Sándor.

Kiemelt fotó: MTI / Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik