Belföld

Kártérítést ítéltek meg Marian Cozma családjának

cozma-per(i)(960x640).jpg (marian cozma, )
cozma-per(i)(960x640).jpg (marian cozma, )

A gyilkosoknak a családot ért trauma miatt is fizetniük kell.

16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg szerdán a Fővárosi Törvényszék a Veszprémben megölt kézilabdázó, Marian Cozma családjának az őket ért feldolgozhatatlan trauma miatt.

Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009-ben egy veszprémi szórakozóhely előtt szurkálták halálra. A bűncselekmény miatt öt embert elítéltek, közülük kettőt 18-18 évre.

Egy korábbi eljárásban már döntöttek arról, hogy az elkövetőknek 210 millió forint vagyoni kártérítést kell fizetni, a mostani per a nem vagyoni kárról szólt. A kettő közti különbség lényege, hogy a vagyoni kár többé-kevésbé számszerűsíthető, például az elhunyt sportoló jövedelme alapján, míg a nem vagyoni kár megítélése nehezebb feladat, amihez például a családtagok megromlott egészségi állapotát kell figyelembe venni.

Utóbbit eddig nem tudták bizonyítani a magyar szakértők, mert a szülők betegsége nem tette lehetővé, hogy Budapestre utazzanak, a bíróság ezért azzal indokolta az ítéletet, hogy egy családtag elvesztése olyan tragédia, amihez nem kell külön bizonyíték.

A bíróság a két szülőnek 5-5 millió, Marian Cozma két húgának pedig 3-3 millió forint kártérítést ítélt meg. A felperesek keresetükben épp ennyit kértek. Az elítéltek lefoglalt vagyonából a vagyoni perben megítélt teljes kártérítés is kifizethető, de a végrehajtási eljárások még tartanak.

Egy korábbi tárgyaláson meghallgatták Marian Cozma apját, Petre Cozmát is, aki könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy büszke arra, hogy fia Veszprémben játszott és büszke volt rá egész Magyarország. A családja élete tönkrement, borzalmas fájdalomként élik meg a történteket – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik