Belföld

A magyarok többsége nem akarja a paksi bővítést

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 23. 09:49

Akkor meg főleg nem, ha az oroszok pénzelik, építik. Jávor Benedek kérte, a Medián mérte.

Blogján hozta nyilvánosságra Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a reprezentatív közvélemény-kutatás eredményét, amit a Medián a paksi bővítésről készített az ő megbízásából.

A júniusi felmérés szerint csak a teljes népesség 41 százaléka támogatja a paksi bővítést.

A válaszadók több mint fele (51 százalék) azzal nem ért egyet, a terv csak a Fidesz-szavazók körében élvez többséget.

Még nagyobb az ellenzők aránya, ha az orosz hitelről és az orosz cégről kérdezik az ambereket.

Az Orbán-kormány konstrukcióját csak a  megkérdezettek 31 százaléka támogatta.

Bár a fideszesek támogatóbbak az atomenergiával és az oroszokkal, de így már csak minden második támogatja a beruházást.

Budapest, 2017. szeptember 20.
Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselõje Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenõrzõ bizottságának vezetõje sajtótájékoztatóján a budapesti Európa Ponton 2017. szeptember 20-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Pert nyert Jávor Benedek Paks II.-ügyben
Ki kell adni a megvalósítási szerződéseket.

Jávor Benedek szerint az ellenzéknek érdemes lenne jobban beleállnia a paksi bővítés kérdésébe, mert itt a Fidesz még saját választóinál is defenzívában van.

Az ellenzők aránya abban a vidéki választói rétegben a legerősebb, ahol az ellenzék szinte eltűnt az áprilisi választáson. Csak a vidéki választókorúak 28 százaléka támogatja az oroszokkal a beruházást. 

Ez tehát olyan téma, amiben a Fidesz legfőbb bázisa és a kormány(párt) között súlyos nézetkülönbség van.

Jávor Benedek szerint ráadásul szinte egyhangú (82%-os) a támogatása, hogy az atomenergia helyett a megújuló energiaforrásokat kellene az államnak támogatnia. Az atomenergiát 13 százalék, a szenet 1 százalék tekinti támogatandónak.

Ebben a kérdésben a vidékiek elsöprő többsége (82, illetve 85 százalék), és még a fideszesek 72 százaléka is a megújuló energia  pártján áll.

Egyértelmű, hogy a magyarok döntő többsége nem akarja Paks2-t, nem akarja az oroszokat, akar viszont megújuló energiaforrásokat. Jávor Benedek szerint az ellenzéknek belső harcai helyett erre kell koncentrálnia, hiszen a jelek szerint

a teljesen elbaltázott és értelmetlen paksi bővítés népszerűsítésére

hiába költött milliárdokat az állam az adófizetők pénzéből. A Medián felmérése szerinte egyértelmű magyarázata annak, miért nem engedi a Patyi András vezette Nemzeti Választási Bizottság a népszavazás kiírását,

Budapest, 2017. november 20.
Süli János, a Paksi Atomerõmû két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelõs tárca nélküli miniszter beszél a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Atomex Europe 2017 beszállítói fórumán Budapesten 2017. november 20-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Paks-miniszter: Időre elkészül a bővítés
2026-tól beindulhatnak az új turbinák.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.