Belföld

A magyarok többsége nem akarja a paksi bővítést

Akkor meg főleg nem, ha az oroszok pénzelik, építik. Jávor Benedek kérte, a Medián mérte.

Blogján hozta nyilvánosságra Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a reprezentatív közvélemény-kutatás eredményét, amit a Medián a paksi bővítésről készített az ő megbízásából.

A júniusi felmérés szerint csak a teljes népesség 41 százaléka támogatja a paksi bővítést.

A válaszadók több mint fele (51 százalék) azzal nem ért egyet, a terv csak a Fidesz-szavazók körében élvez többséget.

Még nagyobb az ellenzők aránya, ha az orosz hitelről és az orosz cégről kérdezik az ambereket.

Az Orbán-kormány konstrukcióját csak a  megkérdezettek 31 százaléka támogatta.

Bár a fideszesek támogatóbbak az atomenergiával és az oroszokkal, de így már csak minden második támogatja a beruházást.

Pert nyert Jávor Benedek Paks II.-ügyben
Ki kell adni a megvalósítási szerződéseket.

Jávor Benedek szerint az ellenzéknek érdemes lenne jobban beleállnia a paksi bővítés kérdésébe, mert itt a Fidesz még saját választóinál is defenzívában van.

Az ellenzők aránya abban a vidéki választói rétegben a legerősebb, ahol az ellenzék szinte eltűnt az áprilisi választáson. Csak a vidéki választókorúak 28 százaléka támogatja az oroszokkal a beruházást. 

Ez tehát olyan téma, amiben a Fidesz legfőbb bázisa és a kormány(párt) között súlyos nézetkülönbség van.

Jávor Benedek szerint ráadásul szinte egyhangú (82%-os) a támogatása, hogy az atomenergia helyett a megújuló energiaforrásokat kellene az államnak támogatnia. Az atomenergiát 13 százalék, a szenet 1 százalék tekinti támogatandónak.

Ebben a kérdésben a vidékiek elsöprő többsége (82, illetve 85 százalék), és még a fideszesek 72 százaléka is a megújuló energia  pártján áll.

Egyértelmű, hogy a magyarok döntő többsége nem akarja Paks2-t, nem akarja az oroszokat, akar viszont megújuló energiaforrásokat. Jávor Benedek szerint az ellenzéknek belső harcai helyett erre kell koncentrálnia, hiszen a jelek szerint

a teljesen elbaltázott és értelmetlen paksi bővítés népszerűsítésére

hiába költött milliárdokat az állam az adófizetők pénzéből. A Medián felmérése szerinte egyértelmű magyarázata annak, miért nem engedi a Patyi András vezette Nemzeti Választási Bizottság a népszavazás kiírását,

Paks-miniszter: Időre elkészül a bővítés
2026-tól beindulhatnak az új turbinák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik