Belföld

Pert nyert Jávor Benedek Paks II.-ügyben

Első fokon pert nyert Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a kormánnyal szemben, így meg kell kapnia a Paks II. oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseit.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete – egyfajta precedens jelleggel – kimondja azt is, hogy a közérdekűadat-igénylésekre vonatkozó infoszabadság törvény rendelkezéseit nemzetközi szerződésekre is alkalmazni kell.

A politikus Facebook-bejegyzésében emlékeztetett, hogy négy éve küzd az eredetileg titkossá minősített szerződések nyilvánosságra hozataláért. Az adatvédelmi hatóságnál még 2015-ben kezdeményezett titokfelügyeleti eljárás hatására a kormány tavaly visszavonta a szerződések minősítését, azonban hiába kérte ki ezután a szerződéseket, azok kiadását – ezúttal üzleti titokra hivatkozással – a kormány megtagadta. Ezt követően Jávor beperelte a kormányt a nyilvánosságra hozatal érdekében, a perbe pedig menet közben a Roszatom is beszállt a kormány oldalán.

Az elsőfokú ítélet szerint 45 napon belül ki kell adni a szerződéseket, bár a kormány és a Roszatom várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen.

Győzelem a Roszatommal és a kormánnyal szemben: meg kell kapnom Paks2 oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseit a…

Közzétette: Jávor Benedek – 2018. május 30.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik