Belföld

A bíróság másnak ítélte a birtokát, L. Simon mégis sajátjaként vallotta be

Vesztesként jött ki L. Simon László a testvérével folytatott hosszas birtokmegosztási perből. A bíróság a tavasszal megfosztotta a Velencei-tó mellett fekvő családi szőlőbirtok jelentős részétől. A Fidesz politikusa azonban szokatlan húzással azokat az ingatlanokat is beleírta parlamenti képviselői bevallásába, amik már jogerősen nem az ő tulajdonát képezik.

L. Simon László június 1-jén adta le az új parlamenti ciklusra szóló első képviselői vagyonnyilatkozatát, amelyhez négy extra lapot is csatolt, hogy legyen elég hely az ingatlanjai felsorolásához. Nem csoda, hiszen a 31 darab szőlőnek, szántónak, mezőgazdasági területnek és háznak csak a töredéke fért volna el egy szokványos bevalláson.

A Miniszterelnökség egykori államtitkára a 2014-es választás után 24 ingatlannal kezdett, majd 2017-ben hat frissen vásárolt területtel, összesen mintegy 65 hektárnyi seregélyesi szőlővel bővítette a birtokkollekciót.

Most azonban – politikustól merőben szokatlan módon – jóval több területet vallott magáénak, mint ami a valóságban az övé.

A 31 ingatlan között felsorolt számos olyan birtokelemet, amelyekről az év elején bíróság mondta ki, hogy vissza kell adnia öccsének.

A 24.hu áprilisban számolt be a győri ítélőtábla döntéséről. Az ítélet egy 2010 óta zajló családi vitára tett pontot, kimondva, hogy nem L. Simon László a Gárdony mellett található bikavölgyi szőlőföldek és gyümölcsösök jogos tulajdonosa, hanem az öccse, Simon Gábor.

A Simon Panzió körüli birtok eredetileg Simon Gábor tulajdonában volt, de ő más irányú elképzelései miatt belement, hogy eladja testvérének. A papírozás meg is történt, csakhogy a fideszes képviselő nem fizette ki a szóbeli megegyezésben meghatározott összeget, ebből indult a pereskedés.

A bírósági eljárás februárban ért véget. Az akkor született jogerős ítélet alapján a Fejér Megyei Kormányhivatal földhivatali osztálya április 10-én meghozta azt a határozatot, amellyel átvezette a tulajdonos személyének változását a területek tulajdoni lapján. L. Simon azonban közel két hónappal később, júniusban még mindig sajátjaként tüntette fel az Országgyűléshez leadott dokumentumban a földeket. A vagyonnyilatkozatnak pedig elvileg a májusi állapotot kellene tükröznie.

A képviselő ráadásul nem szimplán kitöltési hibát követett el a bevallás leadásánál, hanem a jelek szerint ténylegesen figyelmen kívül hagyja a bíróság döntését.

Öccse az elmúlt időszakban hiába próbálta felszólítani L. Simont és a politikus családi cégét, hogy vonuljanak le a területről, nem történt érdemi lépés az ügyben. Simon Gábor az elmúlt hetekben még a miniszterelnöknek is írt levelet, amelyben azt kérdezi Orbán Viktortól:

Hogyan lehet az, hogy L. Simon sajátjaként tünteti fel a földjeimet a legutóbbi vagyonnyilatkozatában, miközben földhivatali határozat van arról, hogy Simon Gábor tulajdonát képezik, hogyan lehet az, hogy pályázati pénzből az én földemre a megkérdezésem nélkül építkezik?

A kérdésekre nem érkezett válasz a kormányfő irodájától.

Megkerestük L. Simon Lászlót, hogy miért szerepelteti vagyonnyilatkozatában a bírósági döntéssel elvesztett földeket és a többi területet. A képviselő szerint azért, mert „a vagyonnyilatkozat egy pillanatnyi állapotot tükröz, a rajta szereplő dátumkori állapotot kell rögzíteni”.

Az új ciklusban leadott vagyonnyilatkozatom kitöltésekor a közhiteles ingatlan-nyilvántartásban még én voltam tulajdonosként feltüntetve, tehát addigra nem vezette át a földhivatal a bírósági ítélet miatti változást. Ha ma adnék le vagyonnyilatkozatot, akkor már ezek az ingatlanok nem szerepelnének a vagyonnyilatkozatomban

– állította L. Simon annak ellenére, hogy – mint írtuk – a tulajdoni lap bejegyzésén április 10., a parlamenti vagyonbevalláson június 1. a dátum, a vagyoni állapot időpontja pedig hivatalosan május 8.

A képviselő szerint egyébként a pernek semmi köze politikusi, közéleti munkájához, ezért a sajtónak nem kellene foglalkoznia az üggyel.

Mindazonáltal az L. Simon-féle bikavölgyi birtoknak elég komoly irodalma van már a sajtóban, mivel az előző ciklusban számos botrány kerekedett a földek körül.

2014-ben kiderült, hogy az akkor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkári pozícióját betöltő L. Simon egymás után kapta az állami támogatásokat. A meglehetősen gyengén teljesítő Simon és Simon Kft. néhány év alatt 63 millió forint támogatást kapott kisebb tételekben, amivel ellensúlyozni tudták a bevallásban szereplő 100 milliós veszteséget. Aztán az is kiderült, hogy éppen a politikus borászata és panziója előtt húzódó 7 kilométeres mellékutat újították fel 551 milliós költséggel a Velencei tavi fejlesztésekre hivatkozva.

L. Simon birtoka azonban leginkább a barackmagos üzletről híresült el. A politikus saját magáról elnevezett borászata, az L. Simon Borászat olyan zacskózott sárgabarackmagot dobott piacra, amit rákellenes hatású, méregtelenítő szerként reklámoztak, holott semmi nem igazolta a gyógyító hatását. A politikus ezután egy tévéinterjúban letagadta saját vállalkozását, és azt állította, hogy semmi köze a céghez. Lázár János miniszter végül ultimátumot adott beosztottjának, hogy adja el a gazdasági érdekeltségét, ha a posztján akar maradni.

L. Simonnak végül távoznia kellett a Miniszterelnökségről, de ez sem vette el a kedvét ingatlanvagyona bővítésétől. 2016-ban például arra derült fény, hogy a politikus házas- és üzlettársa, Vass Eszter 281 millió forint értékben nyert állami földeket az árveréseken, de sem L. Simon vagyonnyilatkozatából, sem a család cégeinek beszámolóiból nem derül ki, honnan volt pénzük a földekre.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.