Belföld

Milliókkal drágulhatnak a gyorsan változó kamatozású lakáshitelek

Eddig vonzóak voltak a 3-6 havonta változó kamatperiódusú lakáshitelek, mert olcsóbbak voltak a hosszabb periódusú, 3-5-10 évre fixált kamattal ketyegő kölcsönöknél. Most azonban már előjönnek a kockázatok, mivel a bankközi kamatok elkezdtek emelkedni és a következő hónapokra is ez tűnik valószínűnek. Egyelőre csak mérsékelten, 0,2-0,5 százalékponttal nőttek a bankközi kamatlábak az év eleji szintjükhöz képest, de a jövőben tovább folytatódhat az emelkedés, és a lakáshitelek kamatai is lekövetik ezt – mondja Trencsán Erika, a Bankráció hitelszakértője.

Egy példán érzékeltetve: 20 évre felvett 10 milliós lakáshitel most 2,1 százalékos kamattal elérhető. Ha nem változna a kamat a 20 év alatt, akkor összességében 2,2 millió forintba kerülne a kölcsön, mert a 20 év alatt a 10 milliós felvett hitelnél 12,2 millió forintot kell visszafizetni. Azonban ha jelentősen megnőne a gyorsan változó kamat, mondjuk 7-8 százalékra (ez ugyanakkor elég extrém kamatemelkedés) a teljes futamidőre vetítve, akkor a kölcsön máris 7-10 millió forintba kerülne (17,2-20 millió forintot kell ilyenkor visszafizetni).

Ha azonban a teljes futamidőre, vagyis 20 évre befixált kamatú kölcsönt vesz fel a lakásvásárló, a legkedvezőbb ajánlatoknál a kamat 6 százalék alatt van, akkor kevesebbet kell visszafizetnie. Ezért az ingatlan.com-mal közösen amellett érvelnek, hogy megéri a több évre rögzített kamatozású hitel felvételében gondolkodni, mint a pillanatnyilag olcsóbbnak számító, de több kockázatot rejtő gyorsan változó kamatozású kölcsön mellett lecövekelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik