Belföld

Kártyázás közben mondta el a barátjának, hogy tőle terhes a párja – nyakon szúrták

A vádlott meghívta magához baráti beszélgetésre, italozásra Ny. L. Z. sértettet, valamint K. L.-nét, a vádlott korábbi élettársát és M. Gy.-t. Az eset még tavaly júliusban történt. M. Gy. a vádlott kérésére 4 liter bort hozott a boltból. A társaság megebédelt, majd italozni és kártyázni kezdtek. A sértett megemlítette, hogy K. L-né tőle terhes, amely a vádlottat elég érzékenyen érintette.

Egy ideig magában emésztgette a hallottakat, majd féltékenységében indulatba jött és magához vett egy 8 cm pengehosszúságú bicskát. A sértett fejét kissé lenyomta, és az „itt fogsz megdögleni” szavakat kiáltva egy alkalommal, kis-közepes erővel a sértettet nyaktájékon megszúrta.

Ezt követően a sértett és K. L.-né a házból kimenekültek és segítséget kértek. A sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a súlyosabb sérülés reális lehetősége fennállt, a nagyobb mennyiségű vérvesztés közvetlenül életveszélyes állapotot eredményezhetett volna.

A Tatabányai Törvényszék a vádlottat emberölés kísérlete miatt 6 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és a védője elsődlegesen eltérő minősítés miatt, és enyhítésért fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla a szerdai nyilvános ülésen az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta. Rögzítette, hogy csupán a szerencsén múlt, hogy nem lett tragédia.. Ezen tényt, valamint az összes enyhítő körülményt figyelembe véve szabott ki az elsőfokú bíróság a középmértékhez (10 év) képest jóval enyhébb büntetést, amelynek a további enyhítésére az ítélőtábla nem látott törvényes lehetőséget.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés mértéke méltányos, elengedő, azonban szükséges is a büntetési célok eléréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik