Belföld

Van jobb biznisz a trafiknál és a kaszinónál: Orbán barátjának online kasszázása

Minden eddiginél nagyobbat kaszált Garancsi István, a leggazdagabb magyar üzletemberek egyike, Orbán Viktor jó barátja az online kasszákat kiszolgáló cégével – ezt mutatják a tavalyi évi gazdálkodásról most megjelent számok.

Garancsi két másik vagyonkezelő cégén keresztül 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft.-nek. Az egyre több szektorban kötelezővé tett online pénztárgépek összeköttetésben vannak az adóhatósággal, az adatforgalmat egy chip biztosítja, a Mobil Adat pedig ennek a piacnak a legnagyobb szereplője. Jó helyen vetette meg a lábát, ugyanis az adatforgalom hatósági díjas, minden év végén a gazdasági minisztérium felülvizsgálhatja, akár csökkenthetné is a havi díjat, eddig azonban egyszer sem tette – így aztán nem is csoda, hogy voltaképpen luxusnyereséghez juttatja Garancsit.

Miért biztosít Orbán barátjának havi 40 milliós fizetést a kormány?
Garancsi István cégét a NAV megvédi a kockázatoktól, a munkáját a Vodafone elvégzi, mégis zsebre teheti a kormány által meghatározott hatósági ár minden negyedik befizetett forintját.

A Mobil Adat Kft.-nek tavaly a közel 2,3 milliárd forintos árbevételéből megmaradt – adófizetés után – 583 millió forint tiszta profit, vagyis minden negyedik beszedett forintja nyereséggé vált. És szinte az utolsó fillérig ki is szedik a cégből a tulajdonosok, 580 millió forint osztalék kifizetéséről határoztak.

Tulajdoni hányadának megfelelően így Orbán bizalmi embere, a Videoton futballklub tulajdonosa, a már a pénzszállítóbizniszt is uraló Garancsi végül 522 millió forinthoz jut. Ami havi bő 43 millió forintnyi jövedelem. Egy évvel korábban ettől alig maradt el a haszon, a cégben 553 milliós plusz képződött, Garancsi 477 milliót szedett ki osztalékként.

Azaz két év alatt 1 milliárd forintot hozott neki a megingathatatlan helyzetben levő vállalkozás.

Nem is csak az árbevételhez mért nyereséget irigyelhetik meg sokan. A cégbe betett pénzt, a saját tőkét gyakorlatilag egy év alatt visszahozta a vállalkozás, 90 százalékos sajáttőke-arányos nyereséget tud felmutatni. Ilyen bombaüzletet az elmúlt években csak a trafikozástól és a kaszinózáson láthattunk – épp azoknál a szektoroknál, ahol az Orbán-kormány átrendezte a piacot és saját klientúráját hozta nyerő helyzetbe:

Multimilliomos lett a trafikos és a kaszinós
Eszméletlen nyereséget termel a dohánykereskedelem és a szerencsejáték-ipar, egyetlen év alatt megtérült a cégekbe rakott pénz.

De amíg a szerencsejátékozással és a dohányboltok üzemeltetésével csak egy évben, 2014-ben volt 90 százalék körüli ez az arányszám, addig a Mobil Adat Kft. nemcsak tavaly, hanem egy évvel korábban is ilyen nagyot szakított.

És ehhez minimális létszámú csapat is elég. A vállalkozás mindösszesen 5 fővel működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik