Közélet

Miért biztosít Orbán barátjának havi 40 milliós fizetést a kormány?

Nem csökkentette a pénztárgépek adattovábbításának hatósági árát a kormány, így továbbra is Garancsi Istvánt gazdagítják a vállalkozók befizetései.

A vállalkozások, boltok és a NAV közötti adatkapcsolatot biztosító kártya működtetése hatósági áras, a kormány minden évben decemberben dönthet, hogy felülvizsgálja-e a hatósági árat, vagy háborítatlanul hagyja tovább tevékenykedni a szereplőket. 2017 decemberében nem történt ilyen döntéshozatal.

Pedig a jelenlegi 2500 (illetve nem számítógép-alapú pénztárgépek esetében 1500) forintos havidíjból Garancsi István Mobil Adat Kft.-je hatalmas extraprofithoz jut .

A cég árbevétele már röviddel az adóhatósághoz bekötött pénztárgépes rendszer kialakítása után, 2015-ben elérte 2 milliárd forintot, 2016-ban pedig már jelentősen meg is haladta azt.

Minden negyedik forint Garancsiék zsebében landolt

Sok költséget nem igényel a cég működtetése, hiszen a minden negyedik forint, amit a vállalkozások a hatósági áras adatkommunikációért befizettek, tiszta nyereséget jelentett a cég számára.

A hatósági árat az adópolitikáért felelős miniszter a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a szolgáltatók véleményének kikérésével állapítja meg. Legalábbis a jogszabály ezt írja elő, de hogy Varga Mihály gazdasági miniszter végül hogyan számolta ki az online pénztárgépekre kirótt díjat, azt eddig nem hozták nyilvánosságra. A számítás azonban annyira jól sikerült, hogy miközben

Garancsiék 76 millió forint társasági adót fizettek be az államkasszába, hétszer annyi, 553 millió forint maradt a cégnél profitként.

Orbán Viktor barátja szinte a teljes hasznot ki is vette a cégből, két tulajdonostársával együtt 530 millió forintnyi osztalékot szavaztak meg maguknak. Garancsi István egymaga 477 millió forint tett zsebre. Ez annyi, mintha havonta 40 millió forintos fizetést kapott volna a cégtől.

Ez a kirívóan magas jövedelem azért lehetséges, mert a Mobil Adat Kft. lényegében egy különleges jogosítványokkal rendelkező viszonteladó vállalkozás, amelynek semmilyen működési kockázata nincs, és leginkább számlázással, pénzbeszedéssel kell foglalkoznia. A problémás, nem fizető ügyfeleket azonnal helyreteszi a NAV, a tényleges mobilszolgáltatást és adattovábbítást pedig egy vele együttműködő mobilszolgáltató, a Vodafone végzi.

Nem véletlen, hogy a cégnyilvántartásban szereplő adatok szerint Garancsiék mindössze 7 alkalmazottal képesek „ellátni” a hazai vállalkozások több mint felét jelentő százezres ügyfélkört.

A Vodafone-nak fizetik az adatszolgáltatási díjat

A 24.hu a 2015-ös éves beszámolójában bukkant rá a Mobil Adat és a Vodafone eddig üzleti titokként kezelt együttműködését bizonyító adatokra.

A közhiteles dokumentum egyetlen helyen, a következő üzleti évre átvitt utolsó havi számláról árulta el, hogy az a Vodafone felé fennmaradt be nem fizetett tartozásról szól. A számla szerint mintegy 47 millió forintot kellett 2015 decemberében befizetniük „mobil adatszolgáltatás havi díj” címen. Ezt alapján joggal feltételezhető, hogy

a Vodafone valós mobilszámlája éves szinten 600 millió forint körüli összeg, és ténylegesen ennyibe került a pénztárgépek és a NAV közötti adatkommunikáció, miközben a vállalkozások a hatósági ár alapján 2 milliárdot fizettek be a Mobil Adatnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont értelmezhetetlen az a felvetés, hogy a kormány asszisztál Garancsiék extraprofitjához.

Az NGM gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára, Lepsényi István az MSZP-s frakcióvezető, Tóth Bertalan parlamenti kérdésére azt írta: az

online pénztárgépek piaca többszereplős, több gazdasági szereplő is van ezen a piacon, a hatósági ár valamennyi szolgáltató esetében egységesen érvényesül, ezért valamely szereplő extraprofitjához való „asszisztálás” nem értelmezhető.

Az NGM két éve még azt hangoztatta: legfőbb törekvése, hogy  ezen a téren is csökkentse a vállalkozók terheit, a mostani érvelésből viszont már csak arra futotta, hogy több szolgáltató is húzhat hasznot a befizetésekből, ezért Garancsiék meghökkentően magas nyeresége nem extraprofit.

A pénztárgépek adatainak továbbítása speciális SIM-chipeken keresztül folyik. Az adatok a mobilcégek hálózatán keresztül jutnak a hatóság szerverére, de a rendszer felállításakor olyan helyzetet alakítottak ki, hogy a piac nagyobbik része a Mobil Adat kezébe kerüljön.

Ez nem mobiltelefon, nem lehet más szolgáltatóhoz menni

A szabályozók lehetetlenné tették, hogy érvényesüljenek a mobiltelefonos ügyfelek számára már természetes vásárlói jogok.

  • Az ügyfelek, a pénztárgépeket működtető vállalkozások nem válthatnak szolgáltatót, mert a SIM-kártyát beleépítették a több százeres pénztárgépbe, így a gép teljes élettartamára „röghöz kötötték” őket.
  • Az adatforgalom nagysága nem befolyásolja a fizetett díj nagyságát.
  • A piacon nincs verseny, a hatósági árat bármikor emelheti a gazdasági miniszter. Egy esetleges 1000 forintos emelés 1,3 milliárdos forgalomnövekedést hozhat a Mobil Adatnak.

A határidő lejárt, mégis folyik a felülvizsgálat?

A Varga Mihály miniszter nevében nyilatkozó államtitkár egyébként annyira lazán kezelte parlamenti válaszában a hatósági ár felülvizsgálatára vonatkozó kérdést, hogy a szocialisták kénytelenek voltak visszakérdezni, nem feledkezett-e meg a jogszabályról, ami kimondja, hogy a miniszternek minden naptári év utolsó hónapjában kell felülvizsgálnia a hatósági árat. Lepsényi január 8-i levelében minden magyarázat nélkül egyszerre ír arról, hogy decemberben kell lebonyolítani a felülvizsgálatot, és arról, hogy januárban a hatósági ár mértékéről való döntés meghozatalára még nem került sor. Az ellentmondást az újabb válaszában sem tisztázta, január 23-án elküldött leveléből sem lehet kihámozni, hogy a miniszter szándékozik-e a határidő lejárta ellenére felülvizsgálatot tartani, vagy sem.

Garancsi István neve a tavasszal nyilvánosságra kerülő 2017-es üzleti eredményeknél már nem szerepel majd az osztalékosok listáján. A milliárdos eggyel hátrébb lépett, és tavaly októberében az egyik vagyonkezelő cégét, a Shoal Zrt.-t iktatta be maga helyett a Mobil Adat 90 százalékos többségi tulajdonosi posztjára, míg Hauser Gábor és Brasnyó Péter továbbra is 5-5 százalékban részesedik majd a bevételekből.

Garancsi persze nem csupán a Mobil Adat fölött rendelkezik. Orbán Viktor bizalmi embere tulajdonos a Videoton focicsapatában és az ország legnagyobb ingatlan-beruházásait építő Market Zrt.-ben is, az elmúlt hetekben pedig hatalmas OTP-hitel segítségével megvásárolta az ország legnagyobb biztonsági és pénzszállító cégét is a G4S brit-dán anyavállalattól.

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik