Belföld

Gulyás Gergely: veszélyben a szabadság

A miniszter már azt is Trump történelmi teljesítményének tartja, hogy nem Hillary Clinton lett az elnök.

Gulyás Gergely az Európa jövője című konferencián azt mondta, a szabadság komoly veszélyben van, hadat üzent a globalizáció. Ez kőkemény kultúrharcot jelent. Nem hagyományosan csap össze két kultúra, a szabad világ áll szemben a dekonstrukcióval.

A miniszter saját kérdésére, van-e esélye a lokálisnak a globális ellen, azt felelte, ez attól is függ, mi történik Amerikában, amely egy politikai forradalom után van. Donald Trump elnök győzelme mindenki számára váratlan siker volt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter miniszter szerint az utóbbi időben a szólásszabadságot a politikailag korrekt beszédmóddal igyekeztek kiszorítani, noha

a nyilvánosságot nem lehet és nem is érdemes monopolizálni.

Nem mehet be a Guardian Schmidt Máriáék konferenciájára
Állítólag ilyen még Oroszországban sem történt a lappal.

Bár úgy vélte, Donald Trump elnökségéről korai ítéletet mondani, de már az is történelmi teljesítmény volt, hogy nem Hillary Clinton lett az Egyesült Államok vezetője.

Lúdbőrös lett Hillary Clinton, amikor Trump a nyakába lihegett
Újabb részletek szivárogtak ki Clinton hamarosan megjelenő könyvéből. Egy elnökjelölti vitán érezte magát borzasztó kínosan.

Amerikában sem a demokraták alkották az igazi ellenzéket, hanem a média, de ugyanúgy elhibázott politikát vitt, mint a magyar, téves stratégiája az ellenzék leváltásához vezetett. (Ugyanezt mondta később Steve Bannon, Trump volt főtanácsadója.)

A miniszter szerint fel kell szabadítani a politikai korrektség béklyójába került demokratikus intézményrendszert.

Magyarország azért lett NATO-tag, mert a szabad világ részesévé akart válni, ahol egyszerre érvényesülnek az egyéni és a közösségi jogok. Így volt ez az EU-val is, amely egyszerre kínálta a gazdasági felemelkedés és a nemzetek közötti egyenrangú együttműködés lehetőségét.

Gulyás Gergely kiemelte: hisznek abban, hogy a szabad nemzetek  dolgozhatnak együtt, szövetségben.

A szabadság közösségi műfaj,

szabadság csak ott lehet, ahol egyén és közösség viszonya kölcsönös – jelentette ki Gulyás Gergely, aki felidézte, hogy az amerikai közösségekben is fontos a család, a kereszt, a templom és a zászló. Vannak tehát olyan közös pontok, amelyek segíthetik a kölcsönös megértést az Egyesült Államok és Európa vitáiban. Idesorolta a hagyomány tiszteletét, a biztonság, az identitás megvédését, a nemzet, az igazság iránti elkötelezettséget is. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik