Belföld

Fenyő-gyilkosság: elfogultsági kérelmet és kizárási indítványt nyújtott be Ihász Sándor védője

Elfogultsági kérelmet és kizárási indítványt nyújtott be az ügyészségnek Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész, akit a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A volt főügyész védőügyvédje, Papp Gábor kedden az MTI-nek megerősítette, az Ihász Sándor által jegyzett dokumentumot kedden nyújtották be az ügyészségnek. Papp Gábor megjegyezte, mivel Ihász Sándor fellebbviteli főügyész volt, így mindenki érintettnek számít, aki jelenleg vezető beosztásban dolgozik ott.

A beadványban konkrétan megnevezték Keresztes Imre jelenlegi főügyészt is, aki még mint a fővárosi főügyész helyettese több éven át volt Ihász Sándor beosztottja. A KNYF több jelenlegi vezetőjével volt személyes, illetve szakmai kapcsolata Ihász Sándornak, így a beadvány szerint tőlük ezek miatt nem várható pártatlanság az ügyben.

Papp Gábor azt mondta, céljuk a pártatlan igazságszolgáltatás, hogy Ihász Sándor ügyében olyanok járjanak el, akik minden irányban teljesen elfogulatlanok. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) idén áprilisban tette közzé, hogy 2017. október 31. óta ismét nyomoznak a Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. Egy héttel később azt közölték, hogy az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai Budapesten elfogták, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az NNI az ugyanebben az ügyben március 22-én gyanúsítottként kihallgatott Portik Tamást is emberölésre felbujtással gyanúsítja.

A KNYF nem sokkal később azt közölte: I. S. P. 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint I. S. P.-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt

– írta akkor a KNYF. Erre reagálva Papp Gábor akkor azt mondta, abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan a gyanúsítás.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik