Belföld

Megvan az elmeorvosi vizsgálat: beszámítható a Teréz körúti robbantással vádolt P. László

Beszámítható a Teréz körúti robbantással vádolt P. László az elmeorvosi szakértői vizsgálat szerint – tudta meg a 24. hu. A férfi édesapja megkeresésünkre azt mondta, örül az eredménynek.

A héten kaptuk meg az elmeorvosi vizsgálat eredményét. Nagyon örülök neki. Az áll ugyanis benne, hogy a fiam teljesen normális, beszámítható. És nem élményszerűen élte meg azt, amit a korábbi vallomásában mondott.

P. László ehhez képest meglehetősen furcsán viselkedett az első februári tárgyalási napon, de szemlátomást unta azt is, amikor a sérült rendőröket hallgatta meg a bíróság, csak az érdekelte, meddig tart még a tárgyalás. Emlékezetes jelenet volt az is, amikor a bírósági tárgyalás alatt lefeküdt a vádlottak padjára aludni, mert nem tud eleget pihenni az előzetesben. Édesapja szerint az lehetett a furcsa viselkedésének az oka, hogy valamilyen gyógyszer hatása alatt állt a tárgyalás alatt.

„A fiam előre szólt, hogy nem akar menni, mert nem érzi jól magát. Amikor lefeküdt a padra, elvitték az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kényszer injekciós kezelésre miután már lenyugodott. Csak azt nem értem, hogy mire föl. Szerintem így akarták büntetni a történtekért.”

Az elmeorvosi szakvélemény szerint tehát normális a 2016 szeptemberében elkövetett Teréz körúti merénylettel vádolt férfi. Ehhez képest igencsak fura, hogy abszolút nem együttműködő, és semmit nem tesz azért, hogy előbbre vigye az ügyét.

Normális ember valóban kiáll magáért és védekezik. De ő ilyen visszahúzódóbb típus volt már gyereknek is. Magam sem értem, mit miért tesz. Az elmeorvosi szakértő vizsgálat eredményének azonban örülök. Főleg, hogy a legutóbbi szakértői vizsgálatok közül a magasságot és mozgást kielemző antropológus és videós igazságügyi szakértői vizsgálatok is azt mutatják, hogy nem a fiam az a sapkás férfi, aki látható a rendőrségi videókon. A szakértők megállapították, hogy a felvételeken látható férfi közel tíz centiméterrel alacsonyabb, mint a fiam. Kérvényeztük a fiam szabadlábra helyezését. A bíró a hónap végére dönti el, hogy az új fejlemények tükrében jóváhagyja-e. Ha nem is bocsátják szabadon, remélem, hogy legalább házi őrizetbe kerül

– mondta az apa.

„Kizárt, hogy egyedül követte el” – állította egy tanú a Teréz körúti robbantóról
Egy bűnügyi portál főszerkesztője azt állítja, kizárt, hogy P. Lászlónak ne lett volna társa.

Az édesapa elmondta még, hogy fia egy kétfős cellában van. Jelenleg nem fogad látogatókat, ezért az édesapjával is csak telefonon tartja a kapcsolatot. Mint mondja, minden héten lebeszélik azt a hetven percet, ami engedélyezett. Az apja szerint jobban van a fia mentálisan, mint volt.

Már egyáltalán nem érzem rajta a furcsa stílusú szóhasználatot. A lélekvándorlásról ugyan még mindig sokat beszél, de ez azért van, mert úgy érzi, hogy ez az egy mentsvára van. Nem érti, miért van benn. Azt mondta, hogy kirakatta a tévét a cellából, és energiákról szóló cikkeket küldjek be neki. Álmodozik és filozofál. Abban bízik, hogy jóváhagyják a kérelmünket és hazaengedik.

Ez annak függvényében persze kérdéses, hogy a genetikai szakértők vizsgálatai merőben más eredményt mutatnak, mint a korábban említett igazságügyi szakértők. Ők

a robbanás helyszínén talált táskamaradványokon és vezetékdarabokon is megtalálták P. László DNS-ét.

Rendőri kordon 2016. szeptember 25-én a fővárosi Wesselényi és Erzsébet körút kereszteződésében, amelyhez közel, a Király utcánál ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlethelyiségben
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A merényletben két járőr is életveszélyes sérüléseket szenvedett. Egyikük mellkasában a mai napig ott van egy repeszdarab, mert az orvosok szerint túl kockázatos lenne eltávolítani. A legutóbbi bírósági tárgyalás során felmerült, hogy ráhelyezhette-e valaki más a bűnjelekre a DNS-mintákat, de az egyik szakértő szerint ezt csak nagyon problémásan lehetne megoldani. P. László édesapja azonban másképp látja a dolgot.

A DNS-maradványok egy része a fiamé, a többi körülbelül ötven viszont nem tudni, hogy kié. Az ablaküvegen is volt egy azonosítatlan nyom. Máig nem tudni, hogy kinek a DNS-mintája van rajta. De az is fura, hogy a megtalált fiam DNS- mintái miért vannak a helyszínrajzon egy vonalban. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember megállapítsa, hogy egy ekkora robbanás szétszórja a nyomokat.

A beszélgetés végén még rákérdezünk az apánál arra, hogy ebben a helyzetben valóban őszintén örül-e annak, hogy az elmeorvos szerint beszámítható a fia. Hiszen  lehet, hogy sokkal jobban járt volna akkor, ha az elmeorvosi szakvélemény mást állapít meg.

Nemcsak azért védem a fiam, mert az apja vagyok, hanem azért is, mert meg vagyok róla győződve, hogy nem ő robbantott. Ha azt látnám, hogy bűnös, mégis esküdözik, akkor nem állnék ki érte.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik