Belföld

„Kizárt, hogy egyedül követte el” – állította egy tanú a Teréz körúti robbantóról

Egy tűzszerész, egy vamzer és egy bűnügyi portál főszerkesztőjének a meghallgatásával és iratismertetéssel folytatódott hétfőn a Teréz körúti robbantó pere a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint a P. László 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a VI. kerületi Teréz körúton egy táskát tett a földre, a táskában robbanószerkezet és a robbanás hatását fokozó nagy mennyiségű szög volt. Amikor az arra haladó rendőrök a táska közvetlen közelébe értek, a vádlott távirányítással felrobbantotta a pokolgépet, hogy megölje a két járőrt és elvegye fegyvereiket.

A detonáció során a két járőr súlyos, életveszélyes, míg egy járókelő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A Központi Nyomozó Főügyészség emelt vádat az ügyben, a vádirat két pontból áll. Az elsőben az ügyészség a vádlottat előre kitervelt, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettével vádolja. A vádlott a Teréz körúti robbantás után e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amiben egymillió eurót akart készpénzben. Azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben követelését nem teljesítik, úgy nem ez volt az utolsó támadása. Ezért az ügyészség terrorcselekmény előkészületével is vádolja.

A hétfői tárgyalás több érdekességet tartogatott. Ilyen volt például, hogy a hatóság emberei miért az ablakon keresztül mentek be a házba, amikor megtalálták a kulcsokat a gyanúsított elfogásakor.

Kulccsal mentek be, de az egyik helyiség ki volt támasztva belülről, ezért mentek be az ablakon. A konyhába lépve a konyhaszekrény fölső részében illetve alul a fiókos részben voltak olyan összetevők, amelyek számunkra egyértelműen a Teréz kőrúti robbantáshoz hasonló vagy azzal megegyező anyagnak tűntek. Illetve a fiókban vagy a fölső részben volt több műanyag kicsi tárolóedény is, amiben fehér színű kristályos anyag volt, amit a helyszíni vizsgálat során HMTD-nek ( detonátorindító anyag – a szerk.) azonosítottak

– mondta a tűzszerész.

A tárgyalásra beidéztek egy börtönben csak vamzerként becézett rabot is. A vezetőszáron behozott férfi közölte,  hogy 2016 óta segíti különböző információkkal a hatóságokat. Az ügyész zárt tárgyalást kért a meghallgatására, amit a bíró jóvá is hagyott. Kiderült, teljesen feleslegesen.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

„Indifferens volt ez a tanú. Semmi érdemleges információval nem szolgált, mert nem egy zárkában volt a vádlottal, s nem is találkozott vele. A tévében látott felvételek alapján költött egy történetet. Vádalkut akart kötni, hogy hamarabb kiszabaduljon” – mondta lapunknak a tárgyalás szünetében Cseterics Krisztián, a robbantó ügyvédje.

Ennél jóval érdekesebb volt az egyik bűnügyekkel foglalkozó portál főszerkesztőjének a vallomása. Valencsik Ferenc azt állította, egy informátora azzal kereste meg, hogy a Teréz körúti robbantóról készült felvételeken látható férfi nagyon hasonlít egy szerb férfire, akivel 14 évvel korábban találkozott.

Egy 170 centiméter körüli férfiról beszélt nekem a lehetséges elkövetővel kapcsolatban. Én egy kollégámmal kimentem ahhoz az üzletlánchoz, ami szerepel a nyilvánosságra hozott egyik felvételen. Ezen az látszik, hogy a feltételezett elkövető épp a redőnykapcsoló mellett halad el. Lemértük a redőnykapcsoló távolságát a földtől, és ebből kiindulva, az a személy, aki mellette elhaladhatott, az 173-177 centi magas lehetett. Később megkérdeztem a vádlott édesapját, hány centi magas a fia, azt mondta, 184-185 centi.

A bűnügyi portál főszerkesztője a bíróságon azt állította, hogy legalább ötszázszor visszanézte a robbantással kapcsolatban nyilvánosságra hozott felvételeket. Ezek alapján pedig szentül meg van győződve arról, hogy P. László nem egyedül robbantott.

Az utolsó másodpercekben feltűnik egy zsebre tett kézzel farmerban sétáló fiatalúr, majd hirtelen szembefordul a robbantóval, aki ott volt a helyszínen. Mintha néhány szót váltottak volna, majd abban a pillanatban el tűnik, ahogy a két járőr felbukkan a kamera alsó részén. A két járőr jön ez az ember végig követi őket a tekintetével, amíg egy vonalba nem kerülnek a robbantóval. Utána pedig már robban is az anyag. Teljességgel kizártnak tartom, hogy ezt a bűncselekményt egyedül kövesse el valaki. Olyan nincs, hogy tizenöt perccel előbb érkezzen az elkövető a tett helyszínére. Tizenöt perccel korábban ugyanis ez a két járőr még olyan messze volt, hogy bármilyen más úton is tovább mehetett volna.

Valencsik azt állította, hogy képeket is kapott az általa feltételezett elkövetőről. Felfedni azonban nem volt hajlandó az állítólagos informátorát. A vádlott apjának viszont megmutatta a férfiról készült képeket.

Láttam a Valencsik úr által mutatott fotókat. Egy telt arcú ember volt, és kivehetőek voltak az arcvonásai

– mondta P. László édesapja.

A Teréz körúti robbantással vádolt férfi elismerte, hogy ő látható a nyilvánosságra került felvételeken, de azt nem tudja, hogy került rájuk, szerinte manipulálhatták is azokat. A robbantással vádolt férfi édesapja lapunknak azt mondta, a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem részletes, hanem részleges beismerő vallomást tett a fia.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik