Belföld
Debrecen, 2015. november 24.
Villás János és Villásné Bagi Ilona, a Villás Galéria és Aukciósház tulajdonosai  az aukciósház 50. árverése előtti kiállítást rendezik. A jubileumi aukción 205 műtárgyra lehet licitálni.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Így működik a magyar műtárgypiac (X)

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 05. 08. 00:00

A hazai műtárgypiacon 2016 óta jelentős fellendülés tapasztalható. A legnagyobb, árverési piacon is értékesítő szereplők az 1920 óta árveréseket tartó BÁV Aukciósház, valamint a rendszerváltás óta jelenlévő Kieselbach Galéria, Virág Judit Galéria, és Nagyházi Galéria. Az árverési forgalom 75-80 százalékát a festmény teszi ki.
Korábban a témában:

A válság nagyon erősen éreztette hatását a művészeti piacon. Ugyanakkor a luxus termékek világát is jelentő műtárgykereskedelem – a hazai és nemzetközi gazdasági fellendülésnek köszönhetően – néhány éve újra szárnyal. 2016-ban már 11,5 milliárd forint volt a magyar művészet hazai és nemzetközi aukciós forgalma. Tavaly a Kieselbach Galéria és a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésének forgalma önmagában meghaladta az egymilliárd forintot, a BÁV téli árverése 430 millió forintos összleütést produkált.

Az is beszédes, hogy amíg 2016-ban a legmagasabb áron elkelt festmények árai az 50-170 milliós sávban szóródtak, addig 2017 végén már 55 és 220 millió forint között mozogtak. Természetesen a műtárgypiac más műtárgyszegmensében ennél magasabb volumen volt mérhető, elég, ha csak a BÁV nemesfém forgalmát tekintjük, amely önmagában meghaladja az említett árverési forgalmakat.

Magyarországon a teljes piac 75-80 százalékát a festmény teszi ki, ebből is elsősorban a 19-20. századi alkotások a legkeresettebb, legmagasabb áron értékesíthető művek. A festmények területén a Kieselbach és a Virág döntően ilyen, aukciókon megvásárolható festményekre specializálódott. Míg  a legszélesebb műtárgyprofilban dolgozó BÁV minden műtárgyprofilban kimagasló aukciós eredményeket mutat.

10 millió felett csak egy szűk réteg vásárol

Általánosságban elmondható, hogy a hazai vásárlói kör egyelőre nagyon szűk, becslések szerint a 10 millió feletti festmény kategóriában 50-100 vevőnél több nincs. Ennek a szegmensnek a felső rétege az, aki több tíz, akár százmillió forintért is megvásárol egy-egy Rippl-Rónai, Tihanyi Lajos alkotást. Örömteli ugyanakkor, hogy kortárs festmények, illetve grafikák forgalma is megnövekedett. Egy nemzetközileg jegyzett Aba-Novák rajzot például 40-60 ezer forintért, tusrajzot 100-200 ezer forintért is vásárolhatunk hazai aukciókon. Így, egy fellendülés előtt álló szektorba időben belépni már nemcsak kevesek kiváltsága.

A közhiedelemmel ellentétben magyar festőket – néhány lelkes, külföldi magánszemélyt leszámítva – egyelőre csak magyar gyűjtők vásárolnak. A jövőbeli perspektíva szempontjából ugyanakkor üdvözlendő, hogy a nagy állami galériák, múzeumok egyre több külföldi kiállítást szerveznek magyar festők munkáiból. És az is fontos, hogy az állam is aktivizálta magát a műtárgypiacon. Ráadásul a festmények mellett egyéb műtárgyakat (kéziratokat, kottákat, régi könyveket, levelezéseket, antik bútorokat) is vásárolnak. A néhány éve elindított állami kastélyprogram is megnövelte az állami keresletet komplett örökségek, régi bútorok, illetve 18-19 századi nemesi zsáner festmények felvásárlása iránt.

Szakértők szerint a hazai piacon több éve visszaszorulóban van a bútor. Ennek oka az életmódváltás, az emberek egyre kevésbé rendezik be antik bútorokkal a lakásaikat. Ugyanakkor a vintage térhódításának köszönhetően, egy-egy szép bútordarabnak ma is helye van a lakberendezésben. A szegmensben keresettebb még a retró és a design, mert ez közelebb áll az új generációhoz.

A kisplasztika és szobor sem tudott igazán felfutni egyelőre. Jelenleg kevés név forog, és a kitűnő színvonalhoz képest ezek is alul értékeltnek számítanak, vélik szakértők. Ha egy Vedres Márk szobor 800 ezer – 1,5 millió között közötti sávban elkel, az már nagyon jó árnak számít. Ugyanakkor a kisméretű (30-50 centiméter magasságú) szobrokat mintha mostanában kezdenék vásárolgatni nagy festménygyűjtők, mintegy mellékgyűjtésnek. A fotó, régi könyv, kézirat sem annyira megy. Bár korábban voltak fotóárverések a vezető galériáknál, ezekből nem lett rendszer a csekély érdeklődés miatt. Néhányan viszont kifejezetten antikvárius könyvekre, kéziratokra specializálódtak, ők nemzetközi szinten is jegyzettek.

Az élő, kortás művészek képei külön – egyre inkább keresettebb – területet jelentenek, főként galériákban lehet ezekhez hozzájutni. Utóbbiak körében Maurer Dóra, Keserű Ilona, Bak Imre tekinthető abszolút sztárnak, őket külföldön is magas szinten jegyzik. A 60–70-es évek nagy generációja, az Iparterves nemzedék egyértelműen befutott Londonban is, több tízmillió forintos árakat hozva. E mellett egyre jobban jönnek fel Kassák, Bortnyik művei, vagy a régi underground plakátok is, főként külföldön.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Kiemelt képünk illusztráció: Villás János és Villásné Bagi Ilona, a Villás Galéria és Aukciósház tulajdonosai az aukciósház 50. árverése előtti kiállítást rendezik. A jubileumi aukción 205 műtárgyra lehet licitálni.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.