Belföld

Annyi szúnyog van Szolnokon, hogy nem lehet megmaradni az utcán

Hiába az eddigi biológiai és kémiai védekezés, Szolnok több pontján még mindig hatalmas rajokban támadnak a szúnyogok, írja a szoljon.hu.

A Tallinn városrészen lakó Takács Zsófia a lapnak arról beszélt, tegnap vacsora előtt még szerettek volna egyet sétálni, de nem tudtak megmaradni az utcán, annyi szúnyog volt.

Mióta jó idő van, a kislányom legszívesebben folyton kint lenne. De a kora esti órákban már lehetetlen levinni a játszótérre vagy csak sétálni, mert tömegesen támadnak a vérszívók

– fogalmazott, hozzátéve, hiába keni be szúnyogriasztóval gyermekét, semmi haszna, úgyis összevissza csípik.

Dénes Gábor, a városüzemeltetési osztály vezető főtanácsosa arról beszélt, rendkívüli helyzet alakult ki a városban. Mint mondta, ilyenre a szakma sem nagyon emlékszik, hogy április­ban már kémiai módszerrel kell irtani a kifejlett szúnyogot.

Ennek az a magyarázata, hogy amióta lement az árvíz, Szolnok és környéke tele van pocsolyákkal, szúnyogbölcsőkkel, amire rájött a huszonnyolc-harminc fokos meleg

– magyarázta.

Bőrférgességet kaphatunk az új szúnyogfajtól Magyarországon
A bőrférgességet kimutatták, de benne van a pakliban, hogy a koreai szúnyog hazai terjedése nyomán trópusi betegségekből alakulhat ki járvány Magyarországon is – ez a rovar szereti az embervért.

Április közepén már elkezdték a biológiai kezelést a vizes területeken, múlt héten pedig megtörtént a meleg ködös kezelés is. Mindez hiába, a robbanásszerű kikelés miatt ugyanis három-négy nap után folyamatosan növekszik a szúnyoglétszám.

Egyet tehetünk, hogy most pénteken újra megismételjük a légi kémiai irtást

– nyilatkozott Dénes Gábor.

Szolnokon különböző a fertőzöttség, a belváros és Széchenyi-lakótelep területe kevésbé érintett.

 

A szolnoki önkormányzat tizenöt településsel összefogva saját költségére idén 60 millió forintot biztosít a szúnyoggyérítés és az ehhez kapcsolódó szakértői tevékenység elvégzésére.

A város területén – az időjárástól függően – öt alkalommal háromezer hétszázötven hektáron légi kémiai, öt alkalommal pedig négyszáz hektár földi kémiai és kilencszáz hektár légi biológiai szúnyogok elleni védekezést terveznek.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik