Belföld

Gyárfás Tamás: áldozata vagyok ennek a szörnyűségnek

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 04. 20. 15:03

„Semmi közöm az egészhez. Úgy látom magam, hogy áldozata vagyok ennek a szörnyűségnek” – mondta Gyárfás Tamás miután a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája az főügyészség által indítványozott házi őrizetnél enyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben pénteken.

Gyárfás egy szürke kisbusszal érkezett a meghallgatásra a Budai Központi Kerületi Bíróságra. Meggyötört arcán látszott, hogy az elmúlt napokban bizony nem sokat aludt. A hatalmas sajtóérdeklődésről mindent elmond, hogy Gyárfás a sok kamerától és sajtómunkástól szinte bejutni is alig tudott az épületbe. Csak úgy záporoztak felé a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos kérdések, ám érdemben egyszer sem válaszolt.

Végül bejutott, és pár perces késéssel elkezdődött a meghallgatás. Már közel háromnegyed órája bent volt a tárgyalóban Gyárfás, de a rá váró furgonban még mindig járt a motor. Bekopogtunk, hogy beszéljünk a sofőrével, de nem volt beszédes kedvében.

Fél tizenkettő előtt pár perccel végre kinyílt az első emeleti tárgyaló ajtaja, s kilépett rajta Gyárfás, Bánáti Jánossal, az ügyvédjével. A volt úszóelnök szemmel láthatóan ideges volt, némi beszélgetés után feszülten telefonálni kezdett a sajtó által elzárt folyosón. Pár perccel később egy dolgozó kijött az előtérben várakozó újságírókhoz és közölte: bírói döntés csak fél egykor várható.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Akkor valóban behívták Gyárfást és az ügyvédjét, hogy ismertessék velük a bírói határozatot. Gyárfás feszülten, de szemmel láthatóan megkönnyebbülten lépett ki a rá várakozó újságírók elé. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy a nyomozási bíró lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a főügyészség által indítványozott házi őrizetet. A határozat viszont nem jogerős, mert az ügyészség és a védelem is fellebbezett.

Egy újabb kis lépést tettünk előre, hiszen tegnap még fogdában voltam. Most azt mondták, hogy Budapesten ilyen speciális herkentyűvel közlekedhetek meg végezhetem a munkámat, és meghatározott időszakonként jeleznem kell, mert ezen a nyomkövetőn látják, hogy itthon vagyok. Külföldre egyelőre nem mehetek, de ügyvéd úr fellebbezett

– sóhajtott Gyárfás, aki továbbra is azt állítja, hogy semmi köze Fenyő János húsz évvel ezelőtti meggyilkolásához.

Soha még a gondolata sem merült fel bennem annak, nemhogy Fenyő János, hanem bárki ellen erőszakosan lépjek fel vagy bárkit is erre késztessek

– tette hozzá Gyárfás, aki arra felvetésre, hogy ki zsarolhatta a hangfelvétellel, úgy felelt, hogy nyilván az, aki felvette. Ügyvédje nyíltan beszélt arról, hogy a felvételen Portik Tamás hallható még.

A tegnapi határozathozatal után azt is megtudtuk, hogy Gyárfást a nyílt utcán fogták el a készenléti rendőrök.

Borzalmas volt az egész. Nem a történés, hanem a szégyen miatt. Képzelje el, hogy megy az utcán az autóval, kiszáll, és ráteszik a bilincset, miközben nézik az emberek. De azt is el kell mondanom, hogy a rendőrségen rendkívül korrekten és tisztességesen bántak velem.

A sors fintora, hogy jövő hét közepén pont Budapesten tartózkodik a FINA, a Nemzetközi Úszó Szövetség vezető testülete. Itt rendezik ugyanis a FINA Water Polo konferenciát, amit a vízilabda megreformálása érdekében tartanak. Gyárfás azt mondta, hogy a történtek ellenére is bíznak benne a sportág vezetői. Kérdés, a mostani ügy mennyire befolyásolja majd a konferencián lévő munkáját.

Bíznak bennem és a mai bírósági döntés nem veszélyezteti a vízilabda-kongresszuson lévő munkámat. Köszönöm a bíróságnak, hogy ezt nem gátolja.

Mint arról korábban beszámoltunk a Fenyő-gyilkosság miatt vették őrizetbe kedd délután Gyárfás Tamást, az úszószövetség volt elnökét. A gyanú szerint ő rendelte meg Fenyő János megöletését, emberölésre való felbujtással gyanúsítják. Gyárfás részletes vallomást tett az ügyben, de tagadta a bűncselekményt. A Fővárosi Főügyészség indítványozta a házi őrizet elrendelését, így a volt sportújságíró a bíró mai döntésig hazamehetett. Gyárfás a kiengedésekor azt állította, hogy megvágták azt a hangfelvételt, ami az egyik bizonyíték a hatóság kezében vele szemben.

Az állítólagos bizonyító erejű hangfelvételt ő küldte el a rendőrségnek. Azt mondta, az elejtett mondataiból összevágtak egy felvételt. Az illető azt is megkérdezte tőle például, mit szól, most, hogy meghalt Fenyő János, könnyebb-e az élete, mire Gyárfás anno azt felelte, igen, könnyebb, de nem vett részt emberölésben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.