Belföld

Csaba László: Orbán bukhat az önhittségen

Tomika „nem érzékeli, mit jelent listázni” - mondja a listára tett professzor Láncziról.

A Független Hírügynökségnek Csaba László azt mondja, az nem lepte meg, hogy a Schmidt Mária lapjává züllött Figyelő listára tette, mert régóta a CEU oktatója, amit mindig vállal nyilvánosan, főleg amióta a kormányzat politikai támadást indított az egyetem ellen.

Amin elképedt, az maga a listázás, ami

rendkívül rossz emlékeket ébreszt mindenkiben, aki a történelmet ismeri.

Ráadásul a lajstromon halottak is szerepeltek, amikor meglátta, először azt hitte, az vicc, egy túlbuzgó, kezdő újságíró zsengéinek egyike, aki szakmája alapjaival sincs tisztában.

Az irányított sajtóban soha nincsenek véletlenek.

A „Soros-bérencekről” szóló lista a társadalom megfélemlítését szolgálja, az  ilyen félelemkeltő kezdeményezés soha sem indul el magától. 

Orbán Viktor  megszólalásai, főleg a március 15-i beszéde, alapján úgy tűnik, a választási hadjárat – amely sokféle törvényt sértett –, nem áll le, marad a kampány, hiszen jön majd az önkormányzati választás, EP-választás.

Csaba László szerint nem a tulajdonos, Schmidt Mária áll a Figyelő akciójának hátterében.

Van ott főszerkesztő is, Lánczi Tomikának hívják.

Azért hívja így, mert apjával (Lánczi András rektorral) együtt tanított a Corvinuson,  gyerekkora óta ismeri.

Tomika önjáró fiú.

Csaba László visszaidézi, három éve együtt léptek fel egy uniós fórumon, ahol olyan kioktatást kapott Lánczitól, amilyet kezdő kora óta senkitől, mindenki elkerekedett szemmel hallgatta, ő sem hitt a fülének, pedig akkor még nem volt főszerkesztő.

Majd amikor Tomika átvette a Figyelőt, akkor úgy fogalmazott, hogy ezt a lapot az értékelvű újságírás fórumává kívánja fejleszteni, ami magyarul azt jelenti, hogy propagandakiadvánnyá kívánja silányítani. Sikerült!

Bár a főszerkesztő önjáró és nem kell minden cikkhez a tulajdonosasszony engedélyét kérni, de Csaba László feltételezi, Schmidt Mária tudott róla, milyen listával készül a lapja.

Tomika ugyanis magától nem érzékeli, hogy Magyarországon mit jelent listázni.

A professzor ezt követően elárulja, hogy már az akadémián is elindult egy kezdeményezés, a gazdaság- és jogtudományok osztályának szélesebb köre jelentkezni akar a listára.

Büszkék Chikán Attilára, üzentek a kormánynak
A Vállalatgazdaságtan Intézet mélységesen elítéli a Figyelő listázását.

 

Orbán Viktor volt tanácsadója szerint nem ő változott.

A CEU oktatójaként is ugyanazt tanítja, mint tíz éve. A miniszterelnök környezetében is mindig tudták, hogy a CEU-s e-mailemre kell küldeni a meghívót, ha Orbán beszélni akart vele. Ez akkor nem zavarta őket.

Az elmúlt húsz évben mindig megtaláltak, amikor szükségük volt rám. Most meg listára kerültem.

A CEU bécsi költözésének ügye még nem zárult le, hiszen mára elindult az amerikai képzés a Bard College társaságában, a politika mindkét kérését teljesítették, de azt még nem tudni, a kormány a parlament elé terjeszti-e a működésükhöz szükséges jogszabályokat.

Csaba László nem ért egyet Tölgyessy Péterrel, aki szerint Orbán Viktor azért lett populista, mert világszerte gyengültek a demokratikus értékek, szerinte Magyarországgal ellentétben, globálisan vannak biztató jelek.

Az ellenzék tökéletesen bizonyította alkalmatlanságát, de a kormány is téved, ha elhiszi, hogy mostantól bármit megtehet.

A közgazdász idéz két olyan példát (taxisblokád, Bokros-csomag), amely azt igazolta, milyen könnyen elveszítheti egy kormány a legitimációját.

Ha az Orbán-kormány azt hiszi, hogy bármit megcsinálhat, könnyen elcsúszhat egy banánhéjon. Ennek azért nagy a veszélye, mert a kormányzatban, annak tagjaiban hihetetlen nagyra nőtt az önbizalom, a túlbuzgás. Eluralkodott az önhittség, s ilyenkor jönnek a bajok, amelyek megbuktathatják, vagy legalábbis gyengíthetik a kormányt.

Orbán úgy érzi, bármit megtehet. Meg is fogja tenni
A magyar kormányfő illiberális sikerreceptjéből főzhetnek Európa populistái. Elemzés az Élet és Irodalomban.

 

Kiemelt fotó: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik