Belföld

A külföldieknek eladott ingatlanok fele kínaiakhoz kerül

Alaposan bevásároltak az oroszok és az izraeliek is. Még mindig Budapest a legnépszerűbb.

2017-ben összesen 3206 ingatlant adtak el 3326 külföldi állampolgárnak Magyarországon, ebből 305 ingatlan korábban is külföldi tulajdonban volt – ez derül ki abból a statisztikai összegzésből, ami a kormány.hu-ra került fel péntek reggel. A táblázat szerint tavaly 43 ingatlannal több került külföldi kézbe, mint 2016-ban, a legnagyobb felvásárlók a kínaiak, összesen 1573-an szereztek magyar ingatlant. 2016-ban szintén ők vetették meg a lábukat legnagyobb számban a magyar ingatlanpiacon: a külföldieknek eladott 3163 ingatlanból akkor 1213 került hozzájuk.

A legtöbb, összesen 2406 ingatlant Budapesten értékesítették, Pest megyében 175, Zala megyében pedig 154 ingatlan került külföldiekhez. A legkevésbé népszerű a tavalyi adatokhoz hasonlóan Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye voltak.

A 2017. évben, külföldiek által megszerzett ingatlanok statisztikai megoszlása Forrás: kormany.hu/Miniszterelnökség

A kínai vásárlók leginkább még mindig Budapest XIII. (257 tulajdonos), VI. (129 tulajdonos) és VII. kerületét (122 tulajdonos) kedvelik leginkább, de általánosságban elmondható, hogy a főváros viszi a pálmát: 2016-ban a XXIII. kerület kivételével nem volt olyan kerület, ahol ne szereztek volna ingatlant. A vidék kevésbé hangsúlyos: Pécsen, Sopronban és Szegeden kilencen, Érden heten vásároltak. Kisebb településeken is előfordul egy-egy kínai vásárló (például Barcson vagy Balatonszentgyörgyön), de jellemzően nem a vidéki porták dobogtatják meg a kínai szíveket.

Rákaptak a kínaiak a budai ingatlanokra
50-80 milliós ingatlanokat keresnek.

A második leglelkesebb ingatlanvásárló náció idén is az orosz. Hozzájuk tavaly összesen 406 ingatlan került, de arányuk csökkent: 2016-ban még 446 magyarországi ingatlant szereztek meg. Az oroszok a legszívesebben Hévízen (49 tulajdonos), illetve Budapest VII. (38 tulajdonos), VIII. (35 tulajdonos) és VI. kerületében (32 tulajdonos) vásárolnak.

A harmadik helyen az izraeli vásárlók vannak, ők összesen 270-en szereztek tulajdont az országban. Az Egyesült Államok a méretéhez és népességéhez képest kevés, mindössze 72 új ingatlantulajdonossal szerepel a listán. A táblázatban 459 eset került az “Egyéb” oszlopba, ennek az lehet az oka, hogy az összegzésben az uniós országokra nem térnek ki.

Kiemelt kép: Marjai János/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik