Gazdaság

Több mint negyedével bővült az építőipar

Idén februárban az építőipari termelés volumene 26,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, jelentette a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal. Előbbi szegmens növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének eredménye, utóbbi a gyorsforgalmi utak építése, illetve vasútfelújítási munkák és közműépítések következtében bővült.

  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 24,9, az egyéb építményeké 44,9, a speciális szaképítésé 21,4 százalékkal nőtt.

 

  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 45,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 51,4 százalékkal emelkedett. Februárban elsősorban közútfejlesztési munkákra kötöttek nagy értékű új szerződéseket.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,3, az egyéb építményeké 145,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 5,0 százalékkal csökkent a kiugró januári eredményhez képest. 2018 január–februárban az előző év azonos időszakához képest pedig 33,5 százalékkal emelkedett a termelés.

Elemzői értékelés

Az Ingatlan.com szerint továbbra is jelentős bővülés látható az építőiparban. A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László közölte: az év első két hónapjában elért 33,5 százalékos növekedés alapján az idén legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az épület- és lakásépítések dinamikájától függően. A szakember utalt arra is, hogy tavalyi eredményekhez nagyban hozzájárultak uniós és állami fejlesztések, idén viszont erősödhetnek a magánszektorban megvalósuló építőipari, ezen belül is a lakásépítési beruházások. A szerződésállomány alakulása is alátámasztja a jelentős idei növekedésre vonatkozó kilátásokat, február végén ugyanis épületépítéseknél 4,3 százalékkal volt magasabb az állomány, az egyéb építményeknél pedig 145,4 százalékot tett ki a bővülés.

Balogh László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre égetőbbé válik a lakásépítéseket érzékenyen érintő áfakérdés. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Márpedig több lakásfejlesztő a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést és több átadás 2020 utánra csúszhat, ami – ha érvényben maradnak a mostani szabályok – a vevők számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet. A lakásépítési kedvet is befolyásolja az áfa körüli bizonytalanság, erre utal, hogy februárban az épületépítésekre vonatkozó új szerződések 46 százalékkal esett vissza éves szinten.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik