Belföld

Figyelős feketelista: Ungár Péter és a lapja által listázott Amnesty vezetője is reagált

A 444 utolérte Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját, a megszűnt Magyar Nemzet egyik vevőjelöltjét, aki egyébként a társtulajdonosa az édesanyja, a Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza főigazgatója által tavaly év elején felvásárolt Figyelő című hetilapot működtető cégnek.*  Azért hívták fel, hogy megkérdezzék, mit gondol arról, hogy a Figyelő, melynek tehát Ungár is a tulajdonosa, fekete háttéren listát közölt civilekről, tanárokról, újságírókról, jogvédőkről, akikről azt híresztelte, hogy tagjai egy állítólagos Soros-hálózatnak és ezért zsoldot kapnak. Vagyis a lap voltaképpen arról közölt listát, kiket tartanak nyilván az Orbán-kormány ellenségeként.

Schmidt Máriáék megszülték a Soros-zsoldos listát: halottak is vannak rajta
A Figyelő nem tökölt sokat: közölték lényegében válogatás nélkül egy csomó ember nevét.

Miután azonban Ungárt megkérték, kommentálja a lapjában ma megjelent listát, illetve meg akarták tudni, egyáltalán tettek-e kísérletet, hogy a lapja által kereszttűzbe került személyeket megkeressék (van, aki már évtizedek óta nem is él), a Nemzetre is ácsingózó Ungár Péter állítólag mindössze ennyit volt hajlandó mondani:

Köszönöm a kérdésed, szia!

Ungár ezután bontotta a vonalat.

A lista miatt egyébként máris hatalmas a felháborodás. Az Amnesty International Magyarország vezetője például azt írta, undorodik a listától, de nem ijednek meg.

A spekuláns emberei című cikkben név szerint szerepel az Amnesty International Magyarországon kívül a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a CEU és még néhány magyar civil szervezet munkatársa is.

Nagyon szeretném azt mondani, hogy meglep a dolog és felháborodtam. De ehelyett inkább csak szomorúságot és méla undort érzek

– mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Minden reggel úgy kelünk fel, hogy azt várjuk, ma vajon milyen aljas hazugságot ír rólunk a kormánymédia. A mai lista egy újabb kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a civil szervezeteknél dolgozókat és azok tagjait, támogatóit. Van egy rossz hírünk: nem félünk, és bármivel is próbálkoznak, nem fogunk meghátrálni. Tovább folytatjuk a munkánkat, és képviselni fogjuk azokat az értékeket, amelyeket a magyar kormány már rég elfelejtett. Ezek a szervezetek emberek tízezreinek nyújtottak és nyújtanak segítséget és képviseletet. Ha a civileket támadja a kormány, azzal őket, az ő igényeiket is semmibe veszi. Ha a kormány eléri a célját, és nem lesznek civil szervezetek, jellemzően sérülékeny, kiszolgáltatott emberek maradnak segítség és támasz nélkül. Ez a történet nem a megtámadott szervezetekről, hanem végső soron mindannyiunkról, mindannyiunk életéről szól, ezért mindenkinek fel kell emelnie a szavát, nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek minket

– tette hozzá Iván Júlia.

* Ungár Péter a Pió-21 Kft.-n keresztül tulajdonolja a lapot. A kft.-nek összesen hárman tagjai: Ungár Péter, a testvére, Ungár Anna, valamint Schmidt Mária.

Ön is felkéredzkedhet a Soros-zsoldosok listájára
Koren Miklós közgazdász petíciót indított, amelyben nehezményezi, hogy a lista egyelőre meglehetősen foghíjas.
Nem veszi meg a Magyar Nemzetet és a Heti Választ a Brit Media Kft.
Pedig január óta ez a pletyka terjedt a médiapiacon a 168 Óra hetilap egyedüli és a Klubrádió kisebbségi tulajdonosáról, és tegnap tanácskoztak is a témáról a Brit Mediánál.

Kiemelt kép: Ungár Péter, a Lehet Más a Politika párt (LMP) elnökségi tagja, a Figyelő társtulajdonosa. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik