Belföld

Megint szaladhat a NAV a kamupártok támogatásai után

Szepessy Zsolt kamupártja kapta magasan az egy voks után járó legtöbb állami támogatást.

Ahogy az várható volt, a rengeteg, a nem feltétlen véletlen hagyott törvényi kiskapukat kihasználó kamupárt alig ért el pár ezer szavazatos eredményt, de az országos lista miatt így is legalább 183 millió forintot kaptak egyenként mint támogatást. A 444 számolgatott kicsit, majd a kalkuláció eredményeit egy táblázatban tette közzé.

Ezen az látszik, hogy a támogatás és a listás szavazatok (aktuális feldolgozottság szerinti) arányát tekintve hány adóforintba került egy szavazat, amit az adott pártra adtak le.

A lista alján toronyalacsonyan Szepessy Zsolt Összefogás Pártja áll, ami 1632 szavazatot kapott az egész országban, miközben 375 millió forint támogatást kapott (az egyéni jelöltjeik is lemondtak a nekik járó támogatásból, ahogy ez nagykanizsai videónkból is kiderült). Pedig Szepessy pártja a 2014-es kampánytámogatást se fizette vissza, eljárás is zajlik ellene emiatt, pártja is csak a Kúria közbeavatkozására juthatott országos listához.

A kamupártpápa jelöltjeit üldöztük Nagykanizsán
A Családok Pártja jelöltje felháborodott, az Összefogás Párté kitálalt a 24.hu-nak. Szepessy Zsolt pártja a 306 milliós támogatás mellé a jelöltek egymillióját is begyűjti.

A cikk elmagyarázza, hogy az állam minden, 500 érvényes aláírást összegyűjtött képviselőjelöltnek kb. 1 millió forint támogatást nyújt. Ha a párt képes országos listát állítani, a jelölt felajánlhatja a pártnak az egymillióját. Ha egy pártnak megvan a 27 egyéni jelöltje a szükséges földrajzi eloszlásban, akkor 100 millió forintos állami támogatásra jogosult, amihez tehát hozzájönnek a jelöltek egymilliói.

Két hónap múlva kell a pártoknak nyilvánosságra hozni, mennyit és mire költöttek ebből a pénzből.

A maximális összeget a Fidesz-KDNP, az LMP és a Jobbik kapta meg, a visszaléptetések miatt az MSZP-Párbeszéd és a DK kevesebbre volt jogosult. A Fidesz előnye persze behozhatatlanul hatalmas volt mindemellett, ugyanis a kormány csak a Stop Soros-kampányra 2,5 milliárd forintot költött a sikerpropaganda mellett, és akkor a közmédiáról és fideszes médiáról nem is esett szó.

A szemünk előtt csalják el a választást
Két és fél milliárd forint kampánytámogatást kaphatnak a kamupártok. Egy részük már most az eltűnésre készül: üres telekre és üdülőbe bejelentett pártot is találtunk a listát állítók között. Legalább 16 körzetben rokonok indultak egymás ellen.

Ha egy párt 1, egy jelölt pedig 2 százalékot nem ér el, akkor vissza kell fizetniük a pénzt. Ez a nagyobb pártokat is érintheti, mint az LMP-t, ami a visszalépések miatt 153 milliótól esett el. Viszont ha ezt időközben elköltötték, azt ki kell fizetni. Ha egy párt nem tud fizetni, akkor a NAV vasalja be a pénzt, akár a vezető tisztviselőkön keresztül, ami most épp az Együttet sodorta a kihalás szélére.

Mindenesetre 15 furcsa, sokszor kamugyanús párton kéne behajtani a tartozásokat, ami nem lesz egyszerű. A 2014-es 3 milliárd támogatásból 629 millió behajtásáról már a NAV is lemondott. Most sem lesz egyszerű, hisz sokszor kis vagyonú figurákat tettek a pártok élére, így rajtuk nem fog az adóhatóság behajtani sok pénzt.

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik