Belföld

2,3 milliárdért épít egyházi iskolát a stadionmágus cég

Veresegyházán már templomot is épített a ZÁÉV-Laterex kettős.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint a ZÁÉV Építőipari Kft. és a Laterex. Kft. kettőse építi fel a Veresegyházi Katolikus Gimnáziumot, 2,3 milliárd forintért. Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága és a Versegyházi Önkormányzat közös közbeszerzését eredetileg 1,8 milliárd forintra taksálták. A megbízást nyílt eljárásban ítélték oda, a ZÁÉV-Laterex duóval csak a HC Építő Kft. és a debreceni UNÉP Universal Építőipari Zrt. közös pályázatának kellett versenyeznie.

A két cég nem először dolgozott együtt Veresegyházán: 2016 májusában adták át az önkormányzat és az egyház közös finanszírozásával felépített Szentlélek templomot, amelynek költségei elérték a bruttó 2,1 milliárd forintot. Ezt a munkát szintén a ZÁÉV-Laterex társulás kapta.

Az új Szentlélek templom Veresegyházon felszentelése napján, 2016. május 14-én
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A napi.hu cikkében arról írt, hogy az új Puskás stadiont is kivitelező, zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Zrt. a 2015-ös 791 millió forint után 2016-ban 1,218 milliárd forint osztalékkal gazdagította tulajdonosait. A  ZÁÉV többségi tulajdonosa a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt., ami pedig a ZÁÉV régi-új vezérigazgatójáé, Peresztegi Imréé. A Papnnon Speed egy bizalmi vagyonkezelő, hogy pontosan kiknek a vagyonával sáfárkodik, arról nincsen nyilvános adat.

A ZÁÉV az Átlátszó cikke szerint nemcsak szárnyal a döglődő magyar építőipari környezetben, hanem kíméletlen árversenyben nyomja le ellenfeleit.

Kiemelt képünkön Beer Miklós váci megyés püspök érkezik az új Szentlélek templom felszentelése alkalmából tartott ünnepi szentmisére Veresegyházon 2016. május 14-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik