Belföld

Egy egész hétre eltűntek a választási jegyzőkönyvek az NVB-nél

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó valasztas.hu a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

A rendszerhiba miatt az NVI honlapján csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott 12 határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.

Nem érhető el azonban a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival. Az MSZP-től kapott információk alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők.

Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap.

A MSZP kétségbe vonja, hogy rendszer a jelenlegi formájában is megbízható, auditált formában működik, mint ahogy azt az NVI elnöke állítja.

Az ellenzéki párt ezért azt kérte, hogy a választási iroda fogadja a párt által delegált szakértőket, és biztosítson betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba.

Miközben egyre több választóköri végeredménnyel, gyanús szavazatszámlálással kapcsolatban merülnek fel kérdések, a szocialisták NVB-delegáltjukon keresztül próbálják beszerezni a helyi választóköri jegyzőkönyveket. A szkennelt dokumentumok átadása azonban szintén napokba telhet.

Adatvesztés?

A 24.hu-nak nyilatkozó nagy rendszerekkel dolgozó informatikai szakértő szerint az egy hetes helyreállítási idő olyan hosszú, hogy az valószínűsíti, az adatokkal történt valamilyen probléma (nem koherensek, vagy adatvesztés történt). A szakértő szerint az összes többi hibalehetőség órák, esetleg 1-2 nap alatt kiküszöbölhető lenne. A másik magyarázat csak az lehet, hogy teljesen amatőr módon próbálják megoldani a felmerült problémákat.

Az NVI szerint nincs informatikai probléma

Az NVI szerdán az alábbi észrevételeket fűzte a cikkünkben szereplő információkhoz: A választási eredményeket feldolgozó informatikai rendszerrel kapcsolatban semmilyen probléma nem merült fel. A vártnál nagyobb érdeklődés miatt honlapcserére került sor, mely az adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszert nem érintette, csupán az adatok publikálására szolgáló portálmegoldást. A honlapcsere lehetőségéről a Nemzeti Választási Iroda az országos listát állító szervezeteket már a választást megelőzően, 2018. április 5-én a szokásos tájékoztató megbeszélés keretében informálta.

A jelenlegi honlap is auditált, semmilyen adatvesztésről nincs szó. A valasztas.hu oldalon – a cikk állításával ellentétben – megtalálható a 2018-as országgyűlési választás valamennyi előzetes jegyzőkönyve. Szintén megtalálható valamennyi névjegyzéki adat is. Az országos listát állító szervezetek, mint minden választás során, most is megkapják a kézzel kitöltött jegyzőkönyveket, melyeket össze tudnak hasonlítani az informatikai rendszerben rögzített, honlapon megjelenített adatokat. Az összehasonlítást a Nemzeti Választási Iroda is elvégzi. A pártok részére – így az MSZP részére is – az egyéni eredményeket tartalmazó beszkennelt jegyzőkönyvek átadása szerdán megtörtént, a beszlennelt listás jegyzőkönyveket pedig csütörtökön adta át a Nemzeti Választási Iroda.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik