Belföld

Focicsapatnyi ember csalt el félmilliárdot

Költségvetési csalás miatt javasol ellenük vádemelést a NAV.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága szerint a tizenegy ember őrzésvédelmi és egyéb betanított munkák szervezésével félmilliárd forintos kárt okozott az állami büdzsének.  Kilenc ember ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, további hét ember ellen közokirat hamisítás miatt javasolnak vádemelést.

A bűnszervezetet irányító egykori házastársak főleg Győr környéki cégekhez biztosítottak munkaerőt úgy, hogy a munkavállalókat színlelt szerződésekkel alvállalkozókhoz jelentették be. Céljuk az volt, hogy az alkalmazottak után fizetendő adókat, járulékokat és a bevétel általános forgalmi adóját elcsalják.

A megrendelők által megbízott fővállalkozók olyan alvállalkozókat szerveztek maguk alá, amiket évente cseréltek, eltüntettek. A jellemzően szlovák strómanokkal feltöltött cégek dolga a hatóság megtévesztése és az adófizetés elkerülése volt.

A pénzügyi nyomozók Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében mintegy ötven helyszínen vizsgálódtak. A házkutatásokon luxusautókat foglaltak le, zárolták a céghálózatban részt vevők bankszámláit, ingatlanjait, amikkel a bűncselekménnyel okozott kár jelentős része megtérült.

Az adóhatóság a tizennégyezer oldalas nyomozati iratot megküldte a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik