Belföld

Minimális büntetés a vietnami vízummaffia tagjainak

Első fokon egyenként pár év fegyházra ítélték annak a vietnami vízummaffiának a tagjait, akik a nem jogerős határozat szerint bűnszervezetben több száz vietnami állampolgárt juttattak be jogellenesen a schengeni övezetbe azzal, hogy valótlan tartalmú magyar vízumokat állíttattak ki a részükre. A Magyar Nemzet szerint ebben a vietnami fővárosban, Hanoiban működő magyar konzulátus egyik dolgozója segítette őket, akit hétfőn két év fegyházbüntetésre ítéltek.

Az elsőrendű vádlott, Nguyen Tuan Anh, aki egyben az ismert magyar énekesnő, Hien 2014 óta szökésben lévő édesapja, öt év fegyházat kapott, a felesége egy, a nevelt fia pedig két és fél évet. A fiatal fiú azzal védekezett a tárgyalás során, hogy a hagyományos vietnami családi szerepek miatt nem tehette meg, hogy nemet mond nevelőapja utasításainak.

Az ügynek összesen 25 vádlottja van, ebből 16 magyar.  AZ elkövetők az ítéleti indoklás szerint akkurátusan szervezték a csoportosan érkező illegális bevándorlók beutaztatását. Gondoskodtak arról, hogy a vízumuk változatos jogcímekre – hol tanulmányi, hol üzleti, hol pedig szabadidős útra – legyen kiállítva. Azt is elintézték, hogy egy esetleges ellenőrzéskor a meghívólevélen szereplő cég megadott telefonszámán valaki jelentkezzen, és igazolja a „vendégeket”. A kliensek fejenként több ezer eurót fizettek a beutaztatásért.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az első- és másodrendű vádlott előzetes letartóztatásból való kiengedését az ügyészség indítványozta annak idején, annak ellenére, hogy bűnszervezetben tevékenykedő külföldi állampolgárokról van szó, akiknek Vietnamban szilárd egzisztenciájuk és kiterjedt kapcsolatrendszerük van. A lap információi szerint a nemzetközi körözés alatt álló másodrendű vádlott feladta magát szülőhazájában, de mivel ott nem számít bűncselekménynek az, amivel Magyarországon vádolják, szabadon távozhatott.

A magyar vádlottak a bíróság által megállapított tényállás szerint főleg az illegálisan érkező vietnamiak utaztatásával, illetve a vízumhoz szükséges meghívólevél küldésével járultak hozzá az embercsempész-hálózat sikeréhez. Ezt főleg azért tették, mert vállalkozóként bíztak abban, hogy így távol-keleti kapcsolatokra tehetnek szert. Bűnösségüket titkos nyomozás során szerzett lehallgatási anyagok támasztották alá.

A „vietnámi vízummaffiaként” emlegetett bűnszervezet bíróság elé állított tagjaira összesen több mint harmincnyolc évet szabott ki a bíróság. Ennek nagy része fegyházban letöltendő, és a bűnszervezeti minősítés miatt feltételes szabadlábra helyezés sem jöhet szóba. Hárman kaptak felfüggesztettet, öt embert pedig próbára bocsátottak. Mindezt úgy, hogy az irányadó büntetési tétel felső határa 16 év is lehet.

Kiemelt kép: illusztráció; Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik