Belföld

Pálffy Ilona szerint nem volt választási csalás

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a beszkennelt dokumentumokat össze lehet vetni a kiadott eredményekkel.

Az ATV-ben Pálffy Ilona azt mondta: szerinte nem nyúlhattak bele az eredménybe este 7 és 10 óra között, de ezt a pártok majd ellenőrizhetik. Hamarosan megkapják a dokumentumokat, amelyekkel összevethetik a nyilvánosságra hozott eredményeket, így kiderülhet, történt-e visszaélés.

Az összes szavazókör jegyzékét beszkennelik, egy programmal azokat össze lehet vetni a választási  eredményekről szóló informatikai adatokkal.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerint magába az informatikai rendszerbe este 7 és 10 óra között – amíg nem voltak eredmények – nem lehetett belenyúlni, de éppen ezt ellenőrizhetik le a pártok, ha összevetik a beszkennelt dokumentumokat a kiadott eredményekkel.

(Tóth Zoltán választási szakértő szerint nem ez a megfelelő módszer a csalás leleplezésére, ha a beszkennelt dokumentumok hitelessége megkérdőjelezhető).

A hosszú sorokról Pálffy Ilona azt mondta, ő vasárnap este elment a falig, nem ő, hanem a parlament hibája, négy éve kéri hiába a törvénymódosítást, kérte is Rónai Egont, jelezze az adásba érkező politikusoknak, hogy

szíveskedjenek módosítani a törvényt.

Ezért húzódott órákig az urnazárás Pálffy Ilona szerint
A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt állítja, csak a jogszabály-módosítás segíthetett volna, arra meg a választás napján nyilván nincs lehetőség.

A kérdésre, hogy miért szükséges 2018-ban ilyen mennyiségű papírmunka egy választásnál, azt felelte: azért, mert akkora a bizalmatlanság és

muszáj egy csomó garanciális szabályt beállítani, de ezeket sem mi találjuk ki.

Az NVI elnöke szerint nem a választási szoftver állt le, csak a honlap, ezért vették elő végül a 8 évvel ezelőttit. Előre jelezte is a pártoknak, hogy ha gond adódik, ezt teszik. Az új szoftver 15-20 millió forintba került – tette hozzá, majd jelezte, az 1 milliós jutalmát azután kaphatja meg, ha beszámolt a parlamentnek a választás végeredményéről.

Kiemelt fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik