Belföld

A szakértő szerint el is csalhatták a választást

Ha az ellenzék nem, Tóth Zoltán maga kéri a voksok ellenőrzését.

A Hír Tv Egyenesen című műsorában Tóth Zoltán azt mondta, a részvételi adatok strigulázós magyarázata nem helytálló, az elég jól szokott menni, ha van is némi különbség a mintegy 11 ezer szavazókör adataiban, azok a nagy számok törvénye alapján kiegyenlítik egymást.

A Nemzeti Választási Irodába már elektronikusan érkeznek az adatok, tehát egyrészt van egy aggregációs lehetőség, ami azt jelenti, hogy ezekkel az adatokkal így-úgy lehet befolyásolni a választási részvételt.

A választási szakértő szerint kultúrhelyeken ilyet nem tesznek, de olyan helyen, ahol a választás délelőttjén omlik össze az informatikai rendszer, és erre a Nemzeti Választási Iroda vezetője nem tud érdemi magyarázatot adni,

ott sok reményünk ne legyen!

Tóth Zoltán szerint az kérdéses, hogy hányan szavaztak. Ami biztos, hogy nem félrestrigulázás történt és hogy a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének le kell mondania.

Pálffy Ilona szerint nem volt választási csalás
A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a beszkennelt dokumentumokat össze lehet vetni a kiadott eredményekkel.

Pálffy Ilonával ellentétben ő azt mondta, nincs olyan előírás, amely szerint az eredményekkel meg kell várni az utolsó szavazat leadását, sőt, éppen ez volt jogsértő. Száz olyan település van, ahol száznál kevesebben szavaztak, kizárt dolog tehát, hogy este hétig ne lettek volt adatok, csak azokat egyszerűen visszatartották.

A választási szakértő szerint nem lehet kizárni a csalást, hemzseg a Facebook a gyanús történetektől, de ezt ki lehet deríteni, csak össze kell vetni azokat a jegyzőkönyveket, ahol volt ellenzéki delegált a szavazatszámláló bizottságban azokkal, ahol nem.

Elég lenne megvizsgálni és összevetni az érvénytelen és a Fideszre leadott voksok számát, rögtön kiugrana, hogy ott volt sok érvénytelen szavazat, ahol nem volt ellenzéki delegált.

Nem életszerűtlen, hogy az adatokat éppen azért tartották vissza, hogy érvénytelenítsék a nem Fideszre leadott szavazatokat. 

Tóth Zoltán azt mondta, ha a pártok nem kérik ezt a vizsgálatot, akkor ő teszi meg. A Nemzeti Választási Iroda egykori vezetője maga is indult volna, de a DK jelöltjeként visszalépett Szél Bernadett javára.

Vannak aggályai az EBESZ-nek a választás kapcsán
A technikai kivitelezést általában rendben találták, de nem kedvezett a környezet a tiszta versenynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik