Belföld

Ezért húzódott órákig az urnazárás Pálffy Ilona szerint

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2018. 04. 09. 15:32

Nem csak az ellenzéknek volt kiütés a vasárnapi országgyűlési választás: a választás lebonyolításáért felelős szervezetek is leszerepeltek. Budapest néhány szavazókörében egyszerűen nem úgy zajlott le a voksolás, ahogy az egy normális országban történik.

Az összeesküvés-elméletek gyártására hajlamos választópolgárok kedélyeit ráadásul az biztosan nem csillapította, hogy a bonyodalmak éppen olyan helyeken történtek, ahol az átjelentkezők főként fiatalok, egyetemisták voltak. Az utolsó négy órában végigkövettük a tömeget, sok várakozóval beszéltünk, és egyértelműen azt lehetett érezni, noha az eredmények ismeretében ez kabarétréfának tűnik, hogy kormányváltó hangulat uralkodik a XI. kerületben, a Bocskai úton, ahol voltak, akik több órát álltak sorban, hogy ikszelhessenek.

Tizenkét darab szavazókör kellett volna, nem egy

A szavazókörök elméletben hétkor zártak, mégis úgy alakult, hogy az utolsó szavazatot este negyed 11 körül adták le az Eötvös utcában. Ráadásul este hét után még bőven be lehetett állni a sorba, mivel ellenőrizhetetlenné vált a hatalmas tömeg. Igaz, a sor végére nem lehetett odaállni, de egy kihúzott szalag kevés embert tud megakadályozni abban, hogy ne soroljon be a szélre. Cetlit osztogattak, de ahogy Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a 24.hu-nak elmondta, azok nem a szavazásra való jogosultságot jelezték, hanem a bizottságnak adtak információt arról, hányan várnak még voksolásra.

A legnagyobb kérdés persze az:

hogyan csúszhatott ennyit a választás befejezése? 

Pálffy Ilona szerint a probléma többek között abból adódott, hogy szerdán még csak 8 ezer átjelentkező volt, ebből lett péntekre 10 700.  Nyilván a 8 ezerrel sem boldogultak volna sokkal könnyebben, az NVI vezetője ezért a megoldást abban látja, ha napokkal előbb lezárják a névjegyzéket, és jóval több szavazókört állítanának fel.

A Bocskai úton körülbelül tizenkét darab szavazókörre lett volna szükség, ezzel szemben egyetlen egy volt

– mondta. Pálffy Ilona állítja, a szavazás napján már nincs mit tenni, hiszen a helyszín és a szavazatszámlálók adottak.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

Az NVI elnöke hozzátette, hogy mind az iroda, mind pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban több jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, de a törvényt nem tudta módosítani a parlament, mert nem volt meg a szükséges kétharmados támogatottság.

Unger Anna politológus emlékeztetett minket, hogy már zsinórban a harmadik választáson történt komolyabb csúszás.

Ilyen kultúrhelyen nem fordul elő

– mondta.

Számos lehetőség lenne szerinte a helyzet megoldására, például az Egyesült Államokban bevezetett „early vote period”, vagyis, hogy a szavazatokat már korábban is le lehet adni, nem csak a választás napján. Svájcot is példaként hozta fel, ahol levélben is lehet szavazni, így pedig már jóval kevesebben mennek az urnákhoz.

Fél 8-ra behalt az új rendszer

A valasztas.hu oldala a szavazás megkezdése után másfél órával megadta magát.

Ez egy teljesen új honlap volt, melyet ilyen terhelés mellett nem tudtunk kipróbálni. Ezért, amikor lelassult úgy döntöttünk, hogy ismét a készenlétben álló régi rendszert használjuk.

– mondta lapunknak Pálffy Ilona.

Hozzátette, hogy az Index és az Origo is lelassult, ráadásul úgy látták a Facebook és a Google is sokakat átirányított hozzájuk. Unger Anna szerint viszont ezzel nem védekezhetnek akkor, amikor több száz millió forint közpénzt költenek el egy ilyen rendszerre.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.