Belföld

A DK legalább magának örülhetett

Első önálló indulása után negyedik legnagyobb parlamenti pártként önálló frakciót alakíthat a Demokratikus Koalíció. A rivális LMP-nek nyolc, azaz a DK-nál eggyel kevesebb mandátuma lett, noha listán kicsit jobban szerepelt.

Néhány óra alatt alaposan megváltozott a hangulat a DK eredményváróján: este 9-kor Gyurcsány Ferenc pártelnök még arról beszélt, hogy a DK a kormányváltásban bízik, ám ahogy elkezdtek szivárogni a részeredmények, érezhetően romlott a hangulat.

A DK politikusai órákon keresztül nem mutatkoztak, a sajtó elől elzárt VIP-szekcióban várták a végleges, vagy ahhoz közelítő eredményeket.

Tizenegy óra után aztán már több mint valószínűsíthető volt, hogy a DK nem csak hogy bejut a parlamentbe, de önálló frakciót is alakíthat 9 képviselővel. Sőt, három egyéni körzetet meg is nyernek – mindegyiket Budapesten.

A legmagabiztosabb győzelmet Oláh Lajos könyvelhette el a budapesti 5. számú választókerületben, ahol 9 százalékot vert a fideszes Bajkai Istvánra. Pedig az Orbán család ügyvédjeként is tevékenykedő Bajkai a választást megelőző napra még a Fásy Mulatót is odavarázsolta a Klauzál térre. A körzetben korábban visszalépett a jelöltségtől Bokros Lajos (MoMa) és Soproni Tamás (Momentum), de még így is maradt három ellenzéki jelölt. A jobbikos Stummer János 7 százalékot, az LMP-s Moldován László 6,59 százalékot, az MKKP-s Döme Zsuzsanna pedig 3,16 százalékot kapott.

Fotó: Neményi Márton / 24.hu

Kicsivel szorosabb volt a verseny a XV. kerületben, ahol Hajdu László polgármester 42 százalékos győzelmével szerezte meg a parlamenti helyet. A második helyre itt is egy fideszes, László Tamás ért oda 37,7 százalékkal, a harmadik helyet pedig a jobbikos Gyenes Géza csípte el 10 százalékkal. Mivel az már vasárnap este kiderült, hogy Hajdu beül a parlamentbe, így a kerületben időközi polgármester-választást kell majd tartani.

Újpesten nem kevesebb mint 30 jelölt közül lehetett választani, a kamupártok el is vittek néhány száz szavazatot. A DK-s Varju Lászlónak végül 40 százalékos eredménnyel sikerült elérnie azt, hogy továbbra is a parlament tagja legyen, 5 százalékot vert a fideszes Zsigmond Barna Pálra, míg a harmadik helyre a jobbikos Hegedűs Lórántné futott be.

Eredmények választókerületenként
Térképen mutatjuk az egyéni választókerületi eredményeket.

A további hat politikus a pártlistáról jut be a parlamentbe. A DK országos listája 5,6 százalékot szerzett, azaz kevéssel sikerült a bejutási küszöb fölé evickélnie. A pártot rendre 5 százalék köré mérték, fej-fej mellett haladt az LMP-vel, ám joggal bízhattak abban, hogy a választásokon ennél egy kicsivel jobb eredmény születik majd.

Mindenesetre a parlamentbe kerül listás mandátummal Gyurcsány Ferenc, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes, a két jelenlegi EP-képviselő, Molnár Csaba és a Niedermüller Péter (róluk egyelőre nem tudni, hazatérnek-e), valamint Székely Sándor, aki a DK-val szövetségre lépő Szolidaritás tagja.

Mivel a DK 2014-ben úgy jutott négy mandátumhoz, hogy az Összefogás névre hallgató, MSZP-Együtt-PM-DK-MLP alkotta pártszövetség tagja volt, Gyurcsány sikernek nevezi a mostani eredményt. Hiszen első önálló indulásakor a DK megduplázta a parlamenti képviselői számát és így már önálló frakciót is alakíthat (ehhez legalább öt képviselőre van szükség).

Ráadásul, ha az egykori pártszövetség többi tagját nézzük, hozzájuk képest is jól szerepelt a DK. Az MSZP akkor 29 képviselőt küldhetett a parlamentbe, most a Párbeszéddel és az MLP-vel együtt lesz 20 képviselőjük. Az Együtt 2014-ben 3 mandátumot szerzett, most csak 1-et.  A rivális LMP-nek 8 képviselője lesz a parlamentben.

Fotó: Neményi Márton / 24.hu

Ugyanakkor ez a pártelnök szerint nem ad okot örömre, hiszen a Fidesz-KDNP kétharmadot szerzett.

Ennél az egy pártot érintő sikernél lényegesen fontosabb, hogy a teljes demokratikus ellenzék nem osztozhat a sikeren.

A folytatásról a DK elnöke az eredményeket elemző sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem maradt más, mint küzdeni az új kormánnyal szemben és ígéretet tett arra, hogy a DK ellenfele marad mindannak, amit a Fidesz képvisel.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik