Közélet

Felvágták a balos tortát, kiderült hány egyéni jelöltje lesz az MSZP-nek és DK-nak

A támogatottságok alapján egyeztek meg Molnárék és Gyurcsányék, a pártvezetések is beleegyeztek a matekba. Közös országos lista nem lesz, Gyurcsány szerint ez hoz több voksot a konyhára.

46:60

Ez lesz az egyéni választókerületi mandátumeloszlás a baloldali megegyezést követően – jelentette be Molnár Gyula MSZP-pártelnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök élőben a Facebookon.

Megállapodást kötött a DK-Szolidaritás az MSZP-vel. Kövesd élőben a bejelentést!

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2017. december 20.

Molnár Gyula MSZP-elnök elmondta, készen állnak rá, hogy további szereplőket vonjanak be. Az egyéni jelöltes szakaszt lezárták. Igazságos Magyarországot akarnak építeni, mondta, majd a kampányról beszélt két-három mondatot.

Gyurcsány Ferenc így kezdte mondandóját: „Megállapodtunk. Január 2-től a DK valamennyi, mind a 106 választókerületben elkezdi a kampányt.” 46 kerületben a saját jelöltjük indul, 60-ban a szocialistákéi – erősítette meg a Molnár által elmondottakat.

Azt mondta, a DK önálló listán indul majd, azt ő maga vezeti. Az első 30 helyről döntött a DK elnöksége. Gondterhelten azt mondta, a tárgyalássorozat sem egyszerű, sem könnyű nem volt. Kölcsönös belátás, kompromisszumkészség kellett hozzá. Köszöni az MSZP csapatának, hogy készen állt a megállapodásra. A két párt elnöksége is rábólintott.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Azt szeretnék, a Momentumtól a MoMán keresztül az Együttig átfogó megállapodás létrejöjjön, egy demokratikus ellenzéki jelöltet ajánlhassanak. Minden az egyéni körzeteken múlik, ezt kell megértetni a választókkal. „Orbán előtt jobb volt, Orbán után is jobb lesz” – fejezte be.

A Gyurcsányok hosszú életűek

Jöttek a kérdések is. Molnár ekkor lemondta, továbbra is Karácsony Gergely marad a miniszterelnök-jelöltjük. A nyitottságuk maximális a további visszalépésekre – utalgatott Molnár. Lesz olyan körzet, ahol a Párbeszéd jelöltje lesz a közös jelölt. A fenti arányszámot a két párt támogatottsága alapján fogadták el Molnár szerint, ami szerinte igazságos.

Azt nem gondolják, hogy a Jobbik felé nyitni kellene, ilyesmi nem várható.

Gyurcsány azt mondta, azért lesz külön országos lista, mert az több szavazatot hozhat. “Büszkék vagyunk a politikai mentalitásra, kultúrára, amit képviselünk” – tette hozzá. „Végtelenül fiatal ember vagyok, aki jól tartja magát” – felelt arra Gyurcsány, lehet-e még kormányfőjelölt. Megemlítette, az eddigi Gyurcsányok is hosszú életűek voltak.

Szűk egy napja írtunk arról, hogy a 444 is megállapodást neszelt meg, ezek szerint helyesen. Az egyéni jelöltek ténye mellett akkor az röppent fel, hogy az MSZP és a DK miniszterelnök-jelöltje is Karácsony Gergely lesz, aki viszont nem fog szerepelni a listán és pártja, a Párbeszéd sem indul pártként a választáson. A megállapodás még nem volt hivatalos, de ahogy most a pártelnökök bejelentették, a pártvezető testületek is áldásukat adták rá.

Frissítünk!

A sajtótájékoztatón kiosztották az MSZP-DK megállapodást az MTI szerint. Ebből kiderül, hogy a DK indíthat a kecskeméti 1-es, a kiskunhalasi, a pécsi 2-es, a mohácsi, a békéscsabai, a békési, a miskolci 1-es, az ózdi, a sátoraljaújhelyi, a szentesi, a székesfehérvári 1-es, a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a győri 1-es, a csornai, a debreceni 2-es és 3-as, az egri, a jászberényi, a karcagi, az esztergomi, a salgótarjáni, a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a vecsési, a ceglédi, a kaposvári, a barcsi, a nyíregyházi 2-es, a kisvárdai, a mátészalkai, a dombóvári, a körmendi, a balatonfüredi, a keszthelyi és a nagykanizsai körzetben jelöltet. A fővárosban a DK a II., a IV., a VII., a VIII., a XI., a XII., a XV., a XVI. kerületben indíthat jelöltet.

Idegesítően forró ősz

Ez az ősz mellesleg a balos ellenzéki pártok összefogásosdijáról szólt, szinte hetente röppentek fel a pletykák arról, hogy a két legerősebb bika az istállóban, az MSZP és a DK megegyezett, aztán a DK végül csak kihátrált és önálló országos listát jelentett be (a mérhetetlenül apró Szolidaritással közösen). Eközben a szocialisták összetörték az Együtt-PM szövetséget, ahonnan kirántották a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, Karácsony Gergelyt, aki MSZP-molinó előtt jelentette be indulását.

Ezalatt persze nem haladt a kampány, holott a Fidesz már totálisan kampányüzemmódban dolgozik, sőt a Jobbik is ezt tenné, ha nem a túlélésért kéne kepeszkednie. Van LMP is, cirka 6 százalékon, de ők aztán nem akarnak összefogni senkivel. Négy hónap van hátra a választásokig.

Az Együttnek oké

Az Együtt is reagált egy közleményben a történtekre. Azt írják, fontos előrelépésnek tartják a megállapodást, amit az Együtt persze a kezdetektől fogva javasol. Az önálló listát preferálják viszont, azt írják, “az egyéni jelöltekre leadott szavazat népszavazás Orbán Viktorról, a pártok önálló listájára leadott szavazat pedig döntés arról, hogy a választók milyen jövőt választanak maguknak.” Hozzáteszik, az Együtt kész rá, hogy beszálljon az egyéni körzetes megállapodásba még karácsony előtt, Juhász Péter elnök erről az MSZP és a DK vezetőjét is levélben írt.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik