Belföld

Szinte a teljes magyar államigazgatásra kiterjedően vizsgálják a Microsoft-ügyet

Lázár János minisztériuma írásba adta a Népszavának, hogy nem tud semmiféle, a kormányzat szoftverbeszerzéseit érintő vizsgálatról, a lap viszont egy belső vállalati utasításra hivatkozva azt írja, nem csak az államapparátust is érintő vizsgálat tényéről tartalmaz fontos részleteket a dokumentum, hanem annak méreteiről is.

Információik szerint

a teljes magyar államigazgatásra kiterjedően vizsgálják a kormányzati szoftverbeszerzések ügyét.

A lap birtokában lévő, az amerikai vállalat jogi részlegétől származó irat arra utasítja a cég illetékeseit, hogy őrizzenek meg minden dokumentumot, amely a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a NAV, a Magyar Posta Zrt, az ORFK, a Magyar Államkincstár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és szervezetfejlesztési Intézet, a húsz kormányhivatal, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt., az Oktatási Hivatal, két magáncég (az Euro Atlantic Solution és az Insomnia), bármely további tanácsadó, lobbista és alvállalkozó, illetve a Microsoftnak a közszférába eladott szoftverlicencei kapcsán keletkeztek. Még a kézzel írt feljegyzéseket, valamint a törölt e-maileket is meg kell őrizni és rendelkezésre kell bocsátani a vizsgálat során.

Az már korábban kiderült, hogy Tiborcz Istvánnak és testvérének informális ráhatása lehetett arra, hogy melyik cégek felé lejtsen a pálya.

A Népszava írásban kérdezte meg Szentkuti Gabriellától, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójától, hogy 2014 óta hány alkalommal és miről tárgyalt Tiborcz Péterrel. A vállalat a találkozókat nem cáfolta, de csak annyit írt: „Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a Microsoft nem közöl sem jelenlegi, sem korábbi üzleti partnereire és ügyfeleire vonatkozó információkat”.

Az amerikai Microsoft lecsapott: felmondtak a magyar állami szállítóknak
Az Egyesült Államokból küldtek Budapestre ügynököket, hogy vizsgálják ki az állammal kötött üzleteket. A magyar leányvállalat kormányzati üzletágvezetőjének mennie kellett, de novemberben mégis miniszteri biztos lett Lázár János mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik