Belföld

Ha Orbán nem lenne a Néppártban, az EU már odacsapott volna

Vagy éppen akkor szabadult volna el a pokol – minderről a brit Guardian ír.

Az Európai Néppárt politikai védelmet ad Orbán Viktornak és a Fidesznek – erről ír a Guardian. A brit lap szerint a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), az Angela Merkel-féle CDU testvérpártja központi szerepet játszik Orbán autokratikus uralmának tisztára mosásában, és csak a legszélsőségesebb felvetéseinek fekszik keresztbe, mint például a halálbüntetés újbóli bevezetéséről való vita.

Emlékeztetnek, hogy Horst Seehofer volt bajor miniszterelnök januárban meghívta Orbánt a CSU kongresszusára, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber pedig a magyar bevándorláspolitikát dicsérte budapesti látogatásán. Joseph Daul, az Európai Parlament francia elnöke nemrég a legjobbakat kívánta a Fidesznek a választás előtt, és azon az állásponton volt, hogy Orbán hatalmon maradása a stabilitás és gyarapodás feltétele.

A magyar miniszterelnök kritikusai szerint az ilyen jókívánságok szembemennek azon uniós törekvésekkel, amelyek a magyar jogállamiság védelmét szolgálnák. A korábbi magyar uniós biztos, az MSZP-s kötődésű Andor László a Guardiannek nyilatkozva úgy vélte, az uniós intézmények keményebben lépnének fel, ha a Fidesz nem lenne a Néppárt tagja. Egy magas rangú uniós tisztviselő ezzel összhangban azt mondta: a magyar miniszterelnök mindig tudja, mikor kell meghátrálnia.

Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő kijelentette, négyszemközt mindenki egyetért abban, hogy ez nem folytatódhat tovább, de amikor dönteni kellene, mindig vannak Orbánnak védelmezői, főként Németországban és azon belül Bajorországban. Elmondta, a luxemburgi kereszténydemokraták soraiban már felmerült, hogy kilépjenek az Európai Néppártból emiatt.

Más néppártiak viszont úgy vélik, nagyobb hatással lehetnek Orbánra, ha a pártszövetségben marad. Pedro López de Pablo, az Európai Néppárt szóvivője azt mondta, a Néppárt mindig megállította Orbánt, ha átlépett volna egy határt. A Közép-Európai Egyetemmel példálózott, amit szerinte bezártak volna, ha a magyar miniszterelnök nincs a pártszövetségben. Szerinte csak egy szűk kisebbségre jellemző, hogy arra panaszkodnak, mit mond Orbán, és nem arra, amit tesz.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője viszont úgy nyilatkozott, hogy Orbán retorikája és programja az európai szélsőjobboldali mozgalmakkal van összhangban, a néppárti tagság viszont a mérsékelt konzervatívok közé sorolja, elfedve ezzel politikája valódi természetét. Szerinte a megbékítés politikája hosszú távon soha nem volt sikeres, és a néppárti vezetők, köztük Weber és Daul lelkén szárad, ha pártpolitikai megfontolásból visszatérnek a múlt baljós árnyai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik