Belföld

Újabb egymillióra büntették a Fideszt

A szerdai tiszaújvárosi 2 milliós bírság után, csütörtökön a bajai választási bizottság szabott ki 990 ezer forintos bírságot a Fideszre - írja közleményében a Momentum

A bajai választási bizottság döntése szerint Orbán Viktor plakátja szándékosan volt törvénysértő, a plakátok forgalmas utak mentén – tehát nagy számú választót elérve és megtévesztve – vannak elhelyezve. A bírság kiszabásakor figyelembe vették azt is, hogy bár már korábban döntés született arról, hogy jogsértő a plakát, a Fidesz közleményében utána is tagadta a jogsértést.

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megvédje a plakátokat. A testület szerdán tárgyalta az ügyet, így akár napokon belül döntés születhet.

A Momentum beadványa nyomán vasárnap mondta ki a Kúria, hogy a csak Orbánt ábrázoló plakátok megtévesztik a választókat, mert nem derül ki, hogy azokat ki rendelte: a kormány vagy a kormánypárt.

A Kúria döntése csak egyetlen plakátról szólt, és elvi szinten mondta ki, hogy az jogsértő. A Momentum ezután 24 órás plakátvadászatot hirdetett, hogy bebizonyítsák: országos kampányról van szó, a Fidesz tömegesen sértette meg a törvényt. Egy nap alatt az ország minden részéből, többek között Bajáról, Nagykanizsáról, Tiszaújvárosból és Budapestről érkeztek be képek a jogsértő plakátokról – így további városokból is várható még bírság.

Minden eszközt megragadunk arra, hogy legyőzzük ezt az elnyomó rendszert

– kommentálta a döntést Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik