Belföld

Bod Péter Ákos: Orbán mintha kormányfő

Szerinte másfél éve csak szimbolikus ügyekkel foglalkozik a kabinet.

A Magyar Nemzetnek Bod Péter Ákos hipotetikus kérdésnek nevezte, lenne-e miniszterelnök, ha az ellenzék győz és szakértői kormányt alakít. A professzor szerint a szakértői kormány racionális lenne az ellenzék győzelme esetén, és bárki is lenne az új kormányfő, először a jogszabályok közé rejtett aknák fölszámolásával kellene kezdenie, hiszen

a személyre vagy adott szituációra szabott jogszabályok nagyon félrevihetik a kormányzást és ezzel az országot, ahol a jelenlegi kormánykörök hatalomgyakorlása egyre messzebb kerül a népakarattól.

Bod Péter Ákos szerint nincs magyarázat rá, miért szavazhat más szabályok szerint egy határon túli, mint egy külföldön dolgozó magyar, miért költ az állam milliárdokat kamupártokra, de fontos alkotmányossági változtatások is szükségesek lennének.

A jegybank korábbi elnöke szerint

másfél éve nem folyik kormányzás, ami ugyanis zajlik, az főleg a szimbolikus ügyek sulykolása. A kormánypártok nem tettek közzé gazdasági programot, ami pedig a vezetőiktől átmegy a köztudatba, az nagyon leegyszerűsített üzenet, és nem reagál a magyar társadalom valódi problémáira.

A gazdaságnak egyébként jót tett, hogy a kormány nem foglalkozik vele, mert legalább nem korlátozzák a váratlan és átláthatatlan intézkedések. 

A választókat ezek nem is érdeklik, de amikor Orbán Viktor kétezer embert megfenyeget, nagy nemzetközi vállalatokat kiszorítanak, magyar vállalkozók cégeit odaadják baráti köröknek, akkor

a kisember sem gondolhatja, hogy az ő helyzete rendben van. Mert ha a hatalom tetején ez van, akkor a helyi kiskirályok is felhatalmazva érzik magukat a hasonló praktikákra.

Bod Péter Ákos komoly gondnak tartja, hogy az észszerűnek indult korrekció unióellenességgel, majd a keleti rezsimek kritikátlan csodálatával társult.

Ez igen sokba kerülhet az országnak.

Biztosra veszi, hogy a kormánypártoknál – esetleges vereségük után – fontos változások lesznek, és ha a Fidesz–KDNP marad is, akkor sem folytatható az, ami eddig, mert már nagyon sokan üzenik, hogy ez így nem jó.

Bod Péter Ákos az ideges szállodásról, akihez bejelentkezett egy nagy ember lánya
Nem egy ilyen történetet ismer a konzervatív professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik