Belföld

Az evangélikus egyház reagált Bayer Zsolt dühére

Teológiailag átgondolt, az evangéliumhoz hű igehirdetésnek tartják, ami a rádióban elhangzott vasárnap.

Ritkán fordul elő, hogy a Kossuth rádióban vasárnap délelőttönként közvetített istentiszteletek hírértékűvé váljanak, de húsvét vasárnapján ez történt, amikor Harkáról sugározták Mesterházy Balázs evangélikus esperes prédikációját. Az Index írta meg, hogy az esperes arról beszélt, hogy a Jézus sírja elől a sziklát elmozdító, majd arra letelepedő angyal könnyedsége határozza meg húsvétunkat.

Ez a könnyedség és természetesség az, ami fricskát ad azoknak, akik szeretnék velünk elhitetni, hogy egy másik vallás képviselői ismeretlenül is rosszak. Fricskát ad azoknak, akik azt mondják, hogy gyűlölnöm kell a nálam sötétebb bőrű embertársamat. Fricskát ad azoknak, akik egymással veszekedve nem tudnak egy nagyobb közjóért békét kötni. És fricskát ad még azoknak is, akik hagyják, hogy Emőke vagy Gábor szavazzon majd helyettük

– jelentette ki a kormányzati gyűlöletpropagandára, a megegyezésre képtelen ellenzékre, valamint a Comedy Central szavazásra buzdító reklámfilmjeire utalva.

Bayer Zsolt, a Fidesz írnoka úgy berágott azon, hogy az esperes szerint nem helyes dolog a rasszista gyűlölködés, hogy az Echo TV műsorában kijelentette: „egy hülye pap, egy gazember pap szavaival nem lehet azonosítani egy egész egyházat”, de aztán felsorolta, mi nyomja még a lelkét az evangélikus egyházzal kapcsolatban, és bejelentette, hogy inkább a katolikusokhoz igazol. Bár ott sem tetszik neki Ferenc pápa munkássága, inkább Benedeket tekinti a pápájának, mintha ez kívánságműsor lenne.

A hírek nyomán megszólalt a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa is, és közölték:

Mélyen sajnáljuk, hogy Mesterházy Balázs esperes teológiailag átgondolt, az evangéliumhoz hű húsvéti rádiós igehirdetéséből sokan nem a feltámadás örömhírét hallották meg, hanem – nyilván a közelgő választások miatt – annak önkényesen aktuálpolitikai tartalmat tulajdonítottak. Meggyőződésünk, hogy lelkészeink esküjükhöz méltóan az evangélium tiszta hirdetését és a rájuk bízottak pásztorolását, továbbá a békesség megteremtését tartják feladatuknak. Egyházunk népétől, a magyar társadalomtól, különösen is a közszereplőktől és a média képviselőitől a józanság és az igazmondás komolyan vételét, valamint a másik ember méltóságának megbecsülését kérjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik