Belföld

Bayer Zsolt tényleg titkosszolgálatok segítségével kezdte el megszervezni a Soros-hálózatot?

Néhány napja Bayer Zsolt elkezdett oknyomozó cikksorozatot írni. Mivel a Fidesz első számú publicistája hangos kirohanásokban és ízes jelzőkben sokkal erősebb, mint tényalapú újságírásban, a cikk olyan is lett, mint amit várnánk.

Eddig két cikket közölt a Magyar Idők a Soros-hálózatról szóló cikksorozatból. Ezek sokban nem különböznek sem a korábbi Fidesz-közleményektől, sem azoktól az újságcikkektől, amelyeket nem nevez a szerzőjük leleplező riportsorozatnak. Információ ugyanis nincs benne sok, ahogy tény sem.

Bayer Zsolt csapdát állított, de áldozatai csapdájába sétált bele
Bayer Zsolt cikksorozata miatt borította a bilit a menekülteken segítő, sorossággal vádolt Migration Aid. Élőben közvetítjük a sajtótájékoztatót.

Bayer Zsolt néhány internetes keresés és sejtetés segítségével még csak le sem írja azt, hogy létezik a Soros-hálózat, hanem kijelenti, hogy mások (és a valóság) szerint nem létezik, ők mindig ezt mondogatják, de ami most következik, az mást mond. Aztán nem mond mást. Az egyetlen vád, ami a cikkben említett Migration Aidet Soros Györgyhöz köti, hogy segíteni kíván a menekülteknek, ami a kormánypárti sajtóban elég kemény vádpontnak számít.

Az informátor

A sorozat egyetlen valóban érdekes része az, amit Bayer az informátorára hivatkozva állít. Ez az informátor elvileg egy beépített oknyomozó újságíró, aki titokban találkozott a Migration Aid egyik vezetőjével, és tőle idéz Soros Györgyről leleplező mondatokat. Olyanokat, mint az, hogy

Végeredményben minden a pénzről szól. Ebben biztos vagyok.

Valamint, hogy

Tehát az ő hozzájárulásuk nélkül legálisan, legálisan nem lehet… A mi adatbázisunk is, amit a tranziton csináltunk sem volt legális ilyen szempontból.

És hogy

Hát hogyha nem, hogyha nem köthető az államnak az orrára valami, akkor tudni sem fog róla. Ez ilyen egyszerű.

Aztán a Magyar Idők hétfőn kirakta a második cikket is, hangfelvételekkel együtt. Az egyre nyíltabban rasszista magyar kormány pedig rárepült, hogy végre valami bizonyítékszerűt is találhat arra, amit egy éve állít: hogy Soros Györgynek hálózata van Magyarországon, amivel bele akar szólni a politikába. Egyébként ilyen hálózatra a cikkekben természetesen nincs bizonyíték, hiszen ilyen bizonyítékok nem léteznek.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Fedett sajtótájékoztató

De a Migration Aid egyik vezetője Siewert András, akiről hangfelvételeket közöltek, összehívott egy egészen rejtélyes sajtótájékoztatót, amiben azt ígérte, hogy olyan dolgot lepleznek le, ami meg fogja határozni a magyar politika témáját a következő hetekben. A sajtótájékoztató eleve nem volt nyilvános, feliratkozni lehetett rá kedd délelőtt tízig, hogy aztán fél tízkor küldjenek egy SMS-t a pontos címmel, ahol az újságírók megjelenhetnek.

A fedett sajtótájékoztató célja nyilván az volt, hogy a kormánypropagandát kötelezően és erőből megtoló Pesti Srácok és a többi hasonló termék ne tudjon megjelenni, a helyszíne pedig a Migration Aid egyik dobozokkal és plüssjátékokkal felszerelt lakása volt.

Siewert a megjelent kéttucat újságírónak fényképeket mutatott be két emberről, akik megkeresték a Migration Aidet egy “projekttel” kapcsolatban, és találkozót kértek tőlük Bécsben. Ebből végül két találkozó lett, de Siewert szerint azért, mert eleve gyanús lett nekik az egész ügy, és ahogy megkeresték őket, ezért hangfelvételeket készített és megpróbálta kideríteni, kik a megbízók.

Azt mondta, hogy a saját email-címére kapott üzenetet egy Grigorij Alexandrov nevű embertől, aki egy Smart Innotech nevű fintech cég egyik képviselőjének adta ki magát, és a menekültek megsegítésével kapcsolatban kereste meg Siewertet. Ő viszont Bayer Zsolthoz hasonlóan alapos módszerek alkalmazásával kiderítette, hogy ilyen cég nem létezik. De az is gyanús volt neki, hogy nem mondták el neki, mit szeretnének tőle.

Siewert egyből azt mondta, hogy szerinte ez egy titkosszolgálat beszervező akciója volt, ezért a magyar hatóságoknak jelentették a dolgot, mert ez a magyar állampolgároknak kötelessége.

Azt, hogy kinek jelentették, nem mondta meg, de nem feljelentést tettek. Szerinte az utal titkosszolgálati akcióra, hogy a projektre a lehallgatásokkal együtt több tízmillió forintot költött a két személy, akik megjelentek.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Titkos szolgák

Az, hogy mi került ezen több tízmillió forintba, nem derült ki, mert az összes felsorolt költség (repülőjegyek, szállás, költségtérítés, weboldal lefejlesztése, satöbbi) körülbelül 1-2 millió forintba kerülhetett, ami egy nyugati újság oknyomozó büdzséjén messze belül van, ahogy a Magyar Idők állította. Siewert szerint a magát Grigorij Alexandrovnak bemutató férfi izraeli akcentussal beszélte az angolt, a vele együtt megjelenő nő pedig amerikai akcentussal, de azt mondta magáról, hogy amúgy finn, és kicsit beszélt is finnül. Arra, hogy azért ennél az izraeli és az orosz titkosszolgálatoktól, amelyeket Siewert belengetett, nagyobb profizmust szoktak elvárni, igazából ő sem tudott semmit mondani.

Siewert szerint arra akarták rávenni, hogy segítsen illegálisan listát készíteni a menekültekről. Azt is elmondta, hogy az ő korábbi listájuk csak egy lapocska, amire pólóméretet írnak rá, hogy ha segíteni akarnak ruhákkal, ne kelljen mindig megkérdezni.

De valamiért az Alexandrov nevű férfinak azt állította, hogy van egy excel-listájuk a menekültekről. A férfi egyébként biometrikus adatokat is rögzíteni akart a rendőrség műveleti területén belül, ami törvénytelen.

A kérdések nagy része Siewert szerint arról szólt, hogy milyen kapcsolatuk van a többi civil szervezettel, és hogy ellenzéki szereplőkkel van-e bármilyen kapcsolatuk. Soros Györgyről is beszéltek, Siewert állítása szerint azt mondta róla, hogy nem kedveli, mert szerinte a pénzért csinálja az egészet.

De mi ez az egész?

Ebből az egészből látszik, hogy Siewert állításai nem biztos, hogy megállják a helyüket. A tények konzekvensek, de ő olyan következtetéseket von le belőlük, amelyek túlzásnak tűnnek. Valójában semmi nem látszik bizonyítani azt, hogy egy titkosszolgálat próbálta volna őket átverni, hogy aztán Bayer Zsoltnak juttassa el a hangfelvételeket, mert a módszerek és a költségvetés alapján akár az is igaz lehet, hogy oknyomozó újságírókról van szó. Izraelben például az egyre szélsőségesebb kormány nagyjából ugyanazt csinálja Sorossal, amit a magyar, csak az antiszemitizmus felhangja nélkül.

Bayer Zsolt csak jelzős szerkezetekben rendelkezik önálló identitással, politikai véleményben nem. Ahogy eddig és a Békemeneten is, most is tökéletesen dolgozik alá a kormány légből kapott vádjainak, amit egyébként a Migration Aid sajtótájékoztatója után kiadott kormányzati közlemény sem cáfol. A közlemény így néz ki:

Továbbra sem kaptunk választ arra, hogy építenek-e illegális adatbázist a tranzitzónában, és ha igen, akkor milyen céllal.

De, választ kaptak, Siewert azt mondja, ruhaméretet rögzítenek rajtuk.

A Migration Aid egy Soros által kitartott szervezet, melynek célja a bevándorlás szervezése.

Ez egy légbőlkapott és perelhető vélemény, amit még Bayer Zsolt sem mert egyenesen leírni, de a magyar kormány Bayernél kevésbé törődik azzal, hogy igazat állítson.

Soros emberei most egyszerre több fronton is lebuktak. Hiába csípnek, rúgnak és harapnak, ami az elmúlt napokban nyilvánosságra került, az csak erősíti a véleményünket: a Soros szervezetek működését be kell tiltani, a bevándorlással foglalkozó szervezetek működését állami engedélyhez kell kötni, az erről szóló STOP Soros törvénycsomagot a választás után az Országgyűlésben azonnal el kell fogadni.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A mondatok között logikai kapcsolat nincs, és Soros György emberei sem buktak le, ahogy a kormány állítja, de nem mintha számítana ebben az egészben a valóság.

Bayer a lehetőséget teremtette meg a cikkel arra, hogy a kormány tovább üthesse a neki nem tetsző civil szervezeteket az egyre fasizálódó összeesküvés-elméleteivel.

Azt, hogy Bayer honnan szerezte meg a hangfelvételt, hogy ki fizette a két megjelenő embert, hogy titkosszolgálatokról, vagy oknyomozó újságírókról van-e szó, valószínűleg nem fogjuk soha megtudni. Az már csak mellékes, hogy az egész olyan, mintha Bayer Zsolt maga próbálná megszervezni a Soros-hálózatot, ha már Soros György nem volt rá hajlandó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik