Belföld

Tovább nő Mészárosék részesedése a Mátrai Erőműben

Az OPUS-csoport két lépésben kivásárolja a prágai központú Energetický a Průmyslový Holding (EPH) Mátrai Erőmű Zrt.-ben szerzett tulajdonrészét – jelentette be a vállalat az ügyletről szóló megállapodást a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az Opus Global közvetett irányítása alatt lévő Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig kivásárolja a cseh partner 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingból. Ezzel egyidejűleg a Status Power Invest Kft. 85 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben. Az ügylet második lépéseként, 2019. június 20-án a Status Power Invest Kft. megvásárolja az EPH csoport fennmaradt 15 százalékos tulajdonrészét is a Mátra Energy Holdingban. Ezzel az irányítás megszerzését követően a Status Power Invest Kft., a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények (72,665 százalék) egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

A tavalyi veszteség ellenére, csak az azt megelőző 5 évben a Mátra összesen több, mint 52 milliárd forint adózott eredményt ért el – mondta Jászai Gellért az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja.

Az Opus-csoport célja, hogy az erőmű továbbra is meghatározó szereplője maradjon a magyarországi villamosenergia termelésnek, emellett a vállalat fejlesztésével a Mátrai Erőmű a villamosenergia piac új szegmenseibe is beléphessen, írták.

Az Opus részvényeit ma egész napra felfüggesztették, miután társaság olyan bejelentést kívánt tenni, ami befolyásolhatja az árfolyamot. Miután a fenti bejelentés megérkezett, a kereskedés az Opus részvényeivel hamarosan folytatódhat. Az Opus Global az évet 700 forinton kezdte, a múlt hét pénteken 507 forinton állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik