Belföld

Ne feledje, április 8-án választás!

Két hét múlva, április 8-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 118 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők pedig levélben szavazhatnak.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós. A választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják. Aki pedig péntekig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, az nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 118 külképviseletén (nagykövetségen, főkonzulátuson) akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 31-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe – amit levélben vagy interneten keresztül is megtehetnek. Ezt a választás előtt két héttel több mint 40 ezren tették meg. Négy évvel ezelőtt 28 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben a szavazás napján.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, április 7-én tartják a voksolást.

Még két napig tud bejelentkezni, ha külföldön szavazna
Így szavazhat átjelentkezéssel, levélben vagy külképviseleten.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Az átjelentkezést április 6-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől. Eddig csaknem 70 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön szavaznának. Az átjelentkezéssel szavazó is a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire szavaz. Négy évvel ezelőtt 120 ezren szavaztak átjelentkezéssel.

Az április 8-ai választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár is, aki szombat délutánig kérte felvételét a névjegyzékbe. Eddig már több mint 375 ezer külhoni magyart vettek fel a központi névjegyzékbe. Négy évvel ezelőtt 193 ezren voltak jogosultak levélben szavazni.

23 párt az országos listán

A már regisztrált levélben szavazóknak a héten postázta a Nemzeti Választási Iroda a szavazási levélcsomagot, amelyben megtalálják a szavazólapot, a választó azonosításához szükséges nyilatkozatot, a kitöltési útmutatót, valamint egy kisebb borítékot a szavazatnak, egy nagyobbat pedig ennek a kisebb borítéknak és a nyilatkozatnak. Azok a választók, akik kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat a kijelölt külképviseleteken, ezt hétfőtől tehetik meg.

A 106 egyéni választókerületben mintegy 1650 jelölt indul, azaz átlagosan 15 jelölt közül választhatnak a voksolók.A jelöltek a sorsolás sorrendjében szerepelnek a szavazólapon, és az szerzi meg a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A választók pártra is szavazhatnak egy másik szavazólapon. Országos listát 23 párt állított, azok, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben tudtak önálló jelöltet állítani. Négy éve 18 pártlista szerepelt a szavazólapon.

A választás egyéni választókerületi eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után, várhatóan április 14-éig állapítják meg, az országos listás eredményt pedig várhatóan április 27-éig.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik