Belföld

Még két napig tud bejelentkezni, ha külföldön szavazna

Kevesebb mint egy két hét van hátra a választásig, így az ellenzéki együttműködés mellett más fontos határidők is egyre közelebb kerülnek. Például, hogy azok is szavazni tudjanak, akik vagy nem ott élnek, ahova be vannak jelentve, vagy egyáltalán nincsenek is bejelentve Magyarországra. Ezen belül három lehetőség van.

Így szavazhat, ha máshol él Magyarországon, mint ahol szavazna

Ha nem ott él, ahova be van jelentve, akkor szavazhat másik szavazókörben. Erre az ország összes választókerülete alkalmas egyébként, az ön feladata az, hogy bejelentse a szándékát a helyi választási bizottságnál, és ők minden választókerületben kijelölnek egy szavazókört az átjelentkezett szavazóknak.

Ezt megteheti az interneten keresztül is, ide kell kattintania hozzá. Ha van Ügyfélkapu-regisztrációja, akkor viszonylag egyszerű a folyamat, csak ki kell töltenie egy rövid kérdőívet az adatairól, és arról, hogy hol szeretne szavazni. De ügyfélkapu nélkül is könnyedén megoldható a feladat.

Ha nem interneten keresztül szeretné elintézni az átjelentkezést, akkor megteheti írásban is. Vagy letölti ezt a dokumentumot a választási honlapról és feladja azt postán a bejelentett lakcíméhez legközelebbi NVB-irodának, vagy személyesen sétál be a választási bizottsághoz. Az NVB irodáinak címét itt találja meg.

Az átjelentkezés határideje a választás napját megelőző második nap (a mostani esetben április 6., péntek), délután négy óra.

Mivel minden választókerületben egyetlen helyen szavaznak az átjelentkezett szavazók, ezért érdemes korán odamenni, mert a korábbi választásoknál rendszeresek voltak a hatalmas sorok és a késői urnazárások.

Így szavazhat, ha nincs magyarországi lakcíme

A határon túliak és a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők is szavazhatnak a választáson, az ő regisztrációjuk egy kicsit máshogy néz ki. A Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok az országgyűlési képviselők választásán pártlistákra szavazhatnak. Ehhez a választói névjegyzékbe kell magukat felvetetni, amelyet az interneten keresztül itt, levélben pedig ennek a dokumentumnak a segítségével tehetnek meg. Ha már az előző választáson felvetette magát a választói névjegyzékbe, akkor most nem kell újra megtennie, mert ez tíz évig érvényes.

A határon túliak levélben szavazhatnak, a szavazólapot a regisztrált címükre fogják megkapni, ezt kell majd kitöltve visszaküldeniük a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A regisztráció határideje március 24 volt. 

Ez a határidő már lejárt.

A mostani választáson valószínűleg sokkal többen fognak levélben szavazni, mint az előzőn. Körülbelül 300 ezer ember regisztráltatta már magát külföldről a választói névjegyzéke.

2014-ben a levélben érkezett szavazatok túlnyomó többsége a Fideszt támogatta. 193 ezer ember kérte a felvételét a névjegyzékbe, és ebből 128 ezer érvényes szavazat érkezett be, 122 ezer közülük a Fideszre. A kormány most is arra buzdít, hogy minél többen regisztráljanak a névjegyzékbe.

Így szavazhat, ha van magyarországi lakcíme, de külföldön él

Azoknak, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, és külképviseleten szeretnének szavazni, valamivel könnyebb dolguk van idén, mint négy évvel ezelőtt, de azért nem sokkal.

A szavazáshoz interneten keresztül itt lehet regisztrálni, a levélben beküldendő dokumentumot pedig innen tudja letölteni. 

A 2014-es választáshoz képest 22 új külképviselet nyitott meg, és három zárt be. Új külképviselet nyílt Chicagóban (Amerikai Egyesült Államok), Quitóban (Ecuador), Mumbaiban (India), Erbilben (Irak), Krakkóban (Lengyelország), Kuala Lumpurban (Malajzia), Ulánbátorban (Mongólia), Düsseldorfban, Stuttgartban (Németország), Wellingtonban (Új-Zéland), Ho Si Minh városban (Vietnam) San Franciscóban (Amerikai Egyesült Államok), Luandában (Angola), Sydney-ben (Ausztrália), Addisz-Abebában (Etiópia), Manilában (Fülöp-szigetek), Accrában(Ghána), Manchesterben (Egyesült Királyság), Kazanyban (Oroszország), Limában (Peru), Taskentben (Üzbegisztán) és Edinburghben (Skócia).

Bezárt viszont a külképviselet Nicosiában (Ciprusi Köztársaság), Tallinnban (Észtország) és Tripoliban (Líbia).

Külképviseleteken sokkal kevesebben kérték eddig a szavazást, mint amennyien levélben. Amíg ott 300 ezer ember vetette magát névjegyzékbe, addig a külképviseletekre februárig valamivel több mint háromezer ember regisztrált. A legtöbben természetesen Londonból, innen 427 kérelem futott be. 2014-ben egyébként 28 ezer ember kérte, hogy így szavazhasson, tehát a mostani még nem a végső szám.

Március 31-ig, tehát szombatig van lehetőség a regisztrációra.

A levélben szavazókkal szemben a külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező szavazók túlnyomó többségben nem támogatja a kormányt. Erre csak az európai parlamenti választások eredményéből lehet következtetni, mert itt mérik külön a külképviseleteken szavazók eredményét.

A külképviseleteken szavazók dolgát meg is nehezítik. Ők a határon túliakkal ellentétben levélben nem szavazhatnak, csak személyesen, ami jelentős nehézségeket is okozhat. Be kell ugyanis menniük a legközelebbi nagykövetségre, vagy konzulátusra, hogy leadják a szavazatukat. Izlandon például nincs ilyen külképviselet, ezért ha valaki onnan szeretne szavazni, akkor el kell repülnie a legközelebbi nagykövetségig, ami Norvégiában van. 

A külképviseletek teljes listáját itt érheti el. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik