Belföld

Karácsony az uniós támogatást félti a korrupciótól

Az európai uniós fejlesztési forrásokat veszélyezteti az a korrupciós kockázat, aminek Magyarország ki van téve – mondta Szombathelyen.

Az elmúlt időszakban rengeteg olyan ügy került napvilágra – amelyeket részben az unió csalás elleni hivatala tárt fel –,  ahol nagyon súlyos visszaélések, csalások gyanúja merült fel. Magyarország évente 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ami „csillagászati összeg”, de olyan korrupció van, amely miatt lehet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban már nem kapjuk meg ezeket a forrásokat – mondta az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.

Április 8. után a Karácsony-kormány le fogja állítani és felül fogja vizsgálni azokat az európai uniós kifizetéseket, amelyeket a kormány már eldöntött. Hozzátette: azzal, hogy a kormány 96 százalékban már döntött a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban hozzáférhető források felhasználásáról, a következő kormány elől veszi el a lehetőséget, hogy az saját prioritásait érvényesítse az uniós források elköltésénél.

Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt. Egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre fogunk költeni, nem lesz több kastély, nem lesz több stadion, nem lesz több kihasználatlan kisvasút, se lówellness, ezekre nem fogjuk költeni az európai adófizetők pénzét

– idézi az MTI a politikust.

Karácsony Gergely szerint Magyarországon nagyon centralizált az uniós pályázatok elbírálása, a kormány a Modern városok programban kegyeket osztogat, ezért a kormányváltás után vissza kell adni a helyi közösségeknek azt a lehetőséget, hogy saját maguk találják ki, milyen fejlesztésekre van szükségük.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik