Gazdaság

Két éve el kellett volna kezdeni a 30 milliárdos gyermekélelmezési programot

szegeny-gyerekek-esznek-(210x140).jpg (Array)
szegeny-gyerekek-esznek-(210x140).jpg (Array)

Eddig egyetlen élelmiszercsomagot sem szállítottak ki, és idén télen már nem is fognak a gyermekélelmezési program keretében, pedig az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósítandó, harmincmilliárd forintos keretösszegű programot. A kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában el is indítja – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap szerint a két éves csúszás mögött az áll, hogy a pélyázati kiírásban több súlyos hibát is vétettek, így többször is módosítani kellett azt. Az első kiírásban például a program előkészítői eredetileg súlyos hibát vétettek, amely miatt a mélyszegénységben élő, első gyermeküket váró édesanyák kiszorultak volna az élelmezési programból. A Magyar Nemzet hozzáteszi: a program szövegét kizárólag az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéssorozat eredményeként lehetett módosítani, ami hosszú időt vett igénybe.

Kis magyar abszurd élesben

A napilap többszöri érdeklődés után tudta meg a Miniszterelnökségtől, hogy csupán 2015. november végén jelent meg a Rászoruló személyeket támogató operatív program (Rsztop) részeként megvalósuló élelmezési programok pályázati felhívása. Az akkori kiírás szerint az elsősorban gyerekek élelmezésére fordítandó összegre 2015. december 31-ig, a hajléktalanok ellátását segítő második szakaszra pedig 2016. március 31-ig lehetett pályázni. A  honlapon szereplő adatok szerint azonban legutóbb december 30-án változtatták meg a kritériumokat, és 2017. január 16-áig hosszabbították meg a pályázati határidőt, vagyis nemhogy nem indult el a projekt, de két év késedelem után még a pályázati szakasz sem zárult le.

Garai Péternek, az Emmi EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárának válasza szerint a program első szakaszában csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyében kapnak támogatást a rászorulók: egymilliárd forintból összesen tízezer mélyszegény gyermek és várandós kap élelmiszercsomagokat, illetve meleg ételt az 2017 végéig.

A második szakaszban a program országossá bővül, célcsoportja 200 ezer gyermek és felnőtt lesz, akiknek az élelmezésére közel 29 milliárd forintot költenek. Arról, hogy a projekt országos része mikor léphet a megvalósítási szakaszba, a helyettes államtitkár egyetlen szót sem írt a Magyar Nemzetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik