Belföld

Kiherélték a kamupártok a tévés kampányt

Borítókép: Az ATV stúdiója. Fotó: 24.hu/Berecz Valter
Borítókép: Az ATV stúdiója. Fotó: 24.hu/Berecz Valter
Annyira sok párt indul a választásokon, hogy nem sok ingyenes reklámidő jut majd nekik tévében, rádióban.

Arról ír az Index, hogy nagyon nehéz lesz a pártoknak tévékben és rádiókban eljuttatniuk az üzeneteiket a választókhoz, annyian vannak. Mint megírtuk, 23 párt állított országos listát, a valaha volt legtöbb, amihez a szabályozást drasztikusan megenyhítő kormánynak nem kevés köze volt. Ők márpedig a jog betűje szerint mind ingyen bemutatkozhatnak kampányreklámjaikkal.

Kampányhirdetések megjelentetését vállalta az RTL Klub, az ATV, a köztévé és a Class FM rádió. Ezeken a listát állító pártok egyenként 10 perc 13 másodperc reklámidőt kapnak, mivel ennyire sokan vannak.

A kampány alatt az egyes csatornákon összesen 300 perc ingyenes reklámidőt osztanak szét, de ebből lejön 65 perc a nemzetiségi listát állító szervezeteknek, így marad 235 perc a politikai pártoknak. Válogatni nem szabad a csatornáknak, így még a kamupártszerű képződmények hirdetéseit is be kell fogadniuk. Persze lehetnek majd pártok, amik nem adnak le reklámfilmet.

Naponta három idősávban, 6-8 óra, 12-14 óra és 18-20 óra között lehet leadni a reklámokat megszakítás nélkül, egymás után. Egy párt egy sávban csak egyszer, sávonként legfeljebb 1 perc hosszan, tehát napi 3 percben hirdetheti önmagát. Ki lehet számolni, hogy csak napi egy perc reklámmal mindössze tíz napig tudna egy párt reklámozni.

A szemünk előtt csalják el a választást
Két és fél milliárd forint kampánytámogatást kaphatnak a kamupártok. Egy részük már most az eltűnésre készül: üres telekre és üdülőbe bejelentett pártot is találtunk a listát állítók között. Legalább 16 körzetben rokonok indultak egymás ellen.

(Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik