Belföld választás 2018
Budapest, 2018. március 9.
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje a testület ülésén Budapesten az NVI székházában 2018. március 9-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Fidesznek hiába szóltak, nem nehezítették a kamupártok dolgát

24.hu
24.hu

2018. 03. 12. 21:39

A többes ajánlás rendszere azonban magában hordozza a választópolgárok adataival való visszaélés fokozott lehetőségét. A választópolgároknak az ajánlás során közölt személyes adatai, valamint a polgár valós választói akarata védelme érdekében indokoltnak tartjuk a jogalkotó részéről a többes ajánlási rendszer újragondolását és a szabályok módosítását, amely alapján a választópolgár jelölési fajtánként egy érvényes ajánlással élhet

– mondta a 2014-es választás után a Nemzeti Választási Bizottság nem éppen Fidesz-ellenes elnöke, Patyi András a Parlamentben.

És még egy idézet ugyanarról a napról, ezúttal Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől:

A jogszabály által megadott határidőben összesen 441 475 darab ajánlóívet adtak le, és a választási irodák 1 millió 372 ezer darab ajánlást ellenőriztek. Az ajánlások ellenőrzésére három nap állt rendelkezésre, amely rendkívüli munkaterhet rótt az irodák tagjaira. Éppen ezért meggondolandó, hogy ezen rövid határidőt a tisztelt Ház majd esetleg egy-két nappal meghosszabbítsa, hiszen heroikus munkát kellett végezni a munkatársaknak, hogy határidőre tudják teljesíteni ezeket a feladatokat.

A 444 cikke szerint nem véletlenül nem változott négy év alatt sem a többes ajánlás rendszere, sem az aláírások ellenőrzésére adott szűk határidő – hiába kritizálták mindkettőt az illetékes állami vezetők. Ugyanis mindkettő a Fidesznek kedvez, ugyanis így könnyebb elindulni bárkinek a választáson, akár csalással is, ami pedig a legnagyobb kisebbséget – cirka kétmillió szavazót – megmozgatni tudó kormánypártnak kedvez.

Hogy miként megy ez, arról szól az egyik mai vezető anyagunk:

Nyíregyháza, 2014. szeptember 18.
Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt és a Nyíregyháza Jövõjéért Egyesület támogatásával induló polgármesterjelölt plakátja Nyíregyházán, a Ferenc körúton 2014. szeptember 18-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
A szemünk előtt csalják el a választást
Két és fél milliárd forint kampánytámogatást kaphatnak a kamupártok. Egy részük már most az eltűnésre készül: üres telekre és üdülőbe bejelentett pártot is találtunk a listát állítók között. Legalább 16 körzetben rokonok indultak egymás ellen.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.