Belföld

A Fidesznek hiába szóltak, nem nehezítették a kamupártok dolgát

A többes ajánlás rendszere azonban magában hordozza a választópolgárok adataival való visszaélés fokozott lehetőségét. A választópolgároknak az ajánlás során közölt személyes adatai, valamint a polgár valós választói akarata védelme érdekében indokoltnak tartjuk a jogalkotó részéről a többes ajánlási rendszer újragondolását és a szabályok módosítását, amely alapján a választópolgár jelölési fajtánként egy érvényes ajánlással élhet

– mondta a 2014-es választás után a Nemzeti Választási Bizottság nem éppen Fidesz-ellenes elnöke, Patyi András a Parlamentben.

És még egy idézet ugyanarról a napról, ezúttal Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől:

A jogszabály által megadott határidőben összesen 441 475 darab ajánlóívet adtak le, és a választási irodák 1 millió 372 ezer darab ajánlást ellenőriztek. Az ajánlások ellenőrzésére három nap állt rendelkezésre, amely rendkívüli munkaterhet rótt az irodák tagjaira. Éppen ezért meggondolandó, hogy ezen rövid határidőt a tisztelt Ház majd esetleg egy-két nappal meghosszabbítsa, hiszen heroikus munkát kellett végezni a munkatársaknak, hogy határidőre tudják teljesíteni ezeket a feladatokat.

A 444 cikke szerint nem véletlenül nem változott négy év alatt sem a többes ajánlás rendszere, sem az aláírások ellenőrzésére adott szűk határidő – hiába kritizálták mindkettőt az illetékes állami vezetők. Ugyanis mindkettő a Fidesznek kedvez, ugyanis így könnyebb elindulni bárkinek a választáson, akár csalással is, ami pedig a legnagyobb kisebbséget – cirka kétmillió szavazót – megmozgatni tudó kormánypártnak kedvez.

Hogy miként megy ez, arról szól az egyik mai vezető anyagunk:

A szemünk előtt csalják el a választást
Két és fél milliárd forint kampánytámogatást kaphatnak a kamupártok. Egy részük már most az eltűnésre készül: üres telekre és üdülőbe bejelentett pártot is találtunk a listát állítók között. Legalább 16 körzetben rokonok indultak egymás ellen.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik