Belföld választás 2018
Budapest, 2018. március 9.
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje a testület ülésén Budapesten az NVI székházában 2018. március 9-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Fidesznek hiába szóltak, nem nehezítették a kamupártok dolgát

24.hu
24.hu

2018. 03. 12. 21:39

A többes ajánlás rendszere azonban magában hordozza a választópolgárok adataival való visszaélés fokozott lehetőségét. A választópolgároknak az ajánlás során közölt személyes adatai, valamint a polgár valós választói akarata védelme érdekében indokoltnak tartjuk a jogalkotó részéről a többes ajánlási rendszer újragondolását és a szabályok módosítását, amely alapján a választópolgár jelölési fajtánként egy érvényes ajánlással élhet

– mondta a 2014-es választás után a Nemzeti Választási Bizottság nem éppen Fidesz-ellenes elnöke, Patyi András a Parlamentben.

És még egy idézet ugyanarról a napról, ezúttal Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől:

A jogszabály által megadott határidőben összesen 441 475 darab ajánlóívet adtak le, és a választási irodák 1 millió 372 ezer darab ajánlást ellenőriztek. Az ajánlások ellenőrzésére három nap állt rendelkezésre, amely rendkívüli munkaterhet rótt az irodák tagjaira. Éppen ezért meggondolandó, hogy ezen rövid határidőt a tisztelt Ház majd esetleg egy-két nappal meghosszabbítsa, hiszen heroikus munkát kellett végezni a munkatársaknak, hogy határidőre tudják teljesíteni ezeket a feladatokat.

A 444 cikke szerint nem véletlenül nem változott négy év alatt sem a többes ajánlás rendszere, sem az aláírások ellenőrzésére adott szűk határidő – hiába kritizálták mindkettőt az illetékes állami vezetők. Ugyanis mindkettő a Fidesznek kedvez, ugyanis így könnyebb elindulni bárkinek a választáson, akár csalással is, ami pedig a legnagyobb kisebbséget – cirka kétmillió szavazót – megmozgatni tudó kormánypártnak kedvez.

Hogy miként megy ez, arról szól az egyik mai vezető anyagunk:

Nyíregyháza, 2014. szeptember 18.
Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt és a Nyíregyháza Jövõjéért Egyesület támogatásával induló polgármesterjelölt plakátja Nyíregyházán, a Ferenc körúton 2014. szeptember 18-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
A szemünk előtt csalják el a választást
Két és fél milliárd forint kampánytámogatást kaphatnak a kamupártok. Egy részük már most az eltűnésre készül: üres telekre és üdülőbe bejelentett pártot is találtunk a listát állítók között. Legalább 16 körzetben rokonok indultak egymás ellen.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.