Belföld

Ezernél is több halott adatai a csepeli választókerület kamupártjainak ajánlói között

Elavult adatbázisból dolgozhattak a csalók. Mindeközben újabb cicaharc bontakozik ki Németh Szilárd emberei és a szoci képviselőjelölt, Bangóné Borbély Ildikó között.

Rendkívüli ülést hívott össze a csepeli választókerület választási bizottságának elnöke, melyen nem jelent meg az MSZP, a Jobbik és az Együtt delegáltja. Az ellenzéki tagok azért maradtak távol, mert attól tartottak, a bizottság megpróbálja visszavonni előző esti határozatát.

Mint írtuk, a Csepelt és Soroksárt magába foglaló fővárosi 17. választókerületbe 45 egyéni jelölt jelentkezett be, közülük 23 aspiránst vett nyilvántartásba a választási bizottság (16 próbálkozót elutasított a grémium, 8 magától lépett vissza). A terézvárosi és erzsébetvárosi csalásgyanú okán Csepelen is kikérték mind a 45 jelentkező összes aláírási ívét a szocialisták. A választási bizottság hétfő esti határozatában rögzítette, hogy csalásra utaló adatokra bukkant, és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával feljelentést tesz a BRFK-nál. Ahogy a dokumentum fogalmaz, 23 jelölő párt ívein „az ellenőrzött ajánlások között elhunyt személytől származó ajánlás található”.

Az eddigi legdurvább kamupártos csalásra derülhet fény Csepelen
Csepelen is csekkolták az egyéni jelöltek ajánlási íveit. A választási bizottság gyanúja szerint a 45 aspiráns fele csalt. Dagad a kamupártbotrány.

Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták csepeli országgyűlési képviselőjelöltje tegnap azt nyilatkozta lapunknak:

Az első betekintés után gyanítjuk, hogy a kamupártokra adott aláírások jelentős részben megegyeznek a fideszes jelölt, Németh Szilárd ajánlási ívein szereplők adataival.

Szintén Bangóné a mai ülés után a következőt mondta a 24-nek:

A bizottságban ma kizárólag arról volt szó, hogy meg kell menteni Németh Szilárdot.  A grémium fideszes tagjai úgy döntöttek, hogy beperelik a rezsibiztossal kapcsolatos állításomat közlő médiumokat, köztük a 24.hu kiadóját. Így aztán, hogy ellenőrizzem a saját sejtésem valódiságát, kénytelen vagyok kikérni Németh Szilárd ajánlóíveit, hogy végigbogarászhassuk az őt ajánló mind a kétezer-ötszáz aláírás valódiságát.

A bizottság jelenlévő tagjai azt is kifogásolták, hogy Bangóné tegnap azt mondta, a szoci delegált kezdeményezésére tettek feljelentést a kamupártok ellen, miközben az igazság az hogy a grémium egyhangú szavazás után fordult a rendőrséghez.

A cicaharcon túl (a korábbi karmolásokról itt írtunk) van kemény infó is: Bangóné mára összesített adatai szerint Budapest 17. választókerületben rekordszámú, ezernél is több már elhunyt választópolgár adata szerepel különböző kamupártok csepeli ajánlási ívein.

Zömmel 2014 után elhalálozott személyekről van szó, ebből arra következtetünk, hogy régi bázisból dolgoztak a csalás elkövetői, akik elfelejtették frissíteni az adatokat.

Hétfőhöz képest új információ, hogy a nyilvántartásba vett, vagyis a szavazólapokra felkerülő 23 indulóból 14 ívein találtak halott emberek adatait.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik