Belföld

Kósa védekezése „felér egy önfeljelentéssel”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 14. 09:15

Az MNB egykori alelnöke szerint a rejtélyes ügyletnek csak a közjegyzői díja 3 milliárd forint (lett volna).

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bodnár Zoltán, az MNB volt alelnöke Kósa Lajos keddi magyarázatainak fejlődéstörténetét elemezve arra jutott, hogy volt ott minden, „ami szem-szájnak ingere”, csak annyi biztos, hogy Kósa Lajossal 2013 év elején szerződést kötöttek.

A Fidesz politikusát ebben felhatalmazták, hogy az FHB-nál vezetett devizaszámláról állampapírokat vásároljon, azokat befektetési számlán helyezze el, a számlát szabadon, korlátozás nélkül használja. Bodnár szerint létező számlákról van szó, ha igaz, amit Kósa Lajos állít.

Rejtélyes, hogy 2015-ben a megbízást miért foglalták közokiratba, de az ügyfelek azonosításából úgy tűnik, mintha nem először találkoztak volna a szerződő felek a közjegyzővel.

Az egész megbízási szerződés meglehetősen bizarr és fölvet számos kérdést

– mondta Bodnár. Szerinte a jogszabályok alapján a közjegyzőnek jeleznie kell, ha aggályos körülményt észlel. Ezt az okiratban fel kell tüntetni, a Magyar Nemzetben megjelent fotó szerint pedig van egy hivatkozás az okirat végén, hogy a közjegyző tájékoztatta a feleket, hogy a megbízási szerződés tartalma és a végrehajtandó cselekmény nem feltétlenül valósítható meg.

„Felér egy önfeljelentéssel”

A közgazdász szerint az FHB mérlegfő-összege ekkor 500 milliárd forint körül volt, egy ekkora pénz töredéke is óriási összegnek számított volna a banknál. Bodnár Zoltán szerint Kósa Lajosnak az a kijelentése, hogy a bank megtagadta rendelkezési joga rögzítését,

felér egy önfeljelentéssel,

hiszen azt jelenti, ez egy valós szerződés és meg is próbálták a bankban ezt rögzíteni, és akkor kérdés, hogy egy polgármester miért vállalja,

hogy magánemberként megbízási kötelezettséget vállal, hogy 1300 milliárd forintnyi összeget kezeljen és abból állampapírt vásároljon?

Bodnár Zoltán a közjegyzőknél egy ilyen összegről szóló szerződés okiratba foglalása akár 3 milliárd forintba is kerülhet, amit feltehetően sem a csengeri háztartásbeli asszony, sem Kósa Lajos nem fizetett ki a fizetéséből.

Ebben az esetben kérdés, a közjegyző pro bono (a közjóért) miért végezte el a munkát akár a csengeri asszonynak, akár Kósának.

Meglehetősen atipikus ügylet ez. Ép elmével senki nem megy oda másik magánszemélyhez, hogy a vagyonát kezelje így.

Kérdés, Kósa Lajos miért gondolta, hogy ingyen, vagy megbízási díjért a vagyont kezeli és miért nem irányította át inkább az érdeklődőt a Magyar Nemzeti Bankhoz.

Szombathely, 2018. március 5.
Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelõs tárca nélküli miniszter beszél a Modern városok program szombathelyi fejlesztéseirõl szóló sajtótájékoztatón a kibõvített uszoda új medencéjénél 2018. március 5-én. Szombathelyen és környékén 80-90 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg 2022-ig.
MTI Fotó: Varga György
800 milliós ajándékot kapott volna Kósa édesanyja
A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának adatai szerepelnek a banki adatokban is.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.