Belföld

Kósa Lajos: Valósnak tűntek az iratok, de németül voltak

A fideszes politikus azt állítja, azért akart rajta keresztül befektetni 4 milliárd eurót a csengeri háztartásbeli, mert a magánnyugdíj-pénztárak ügye miatt nem bízott az államban.

Telefonos villáminterjút készített Kósa Lajossal a hvg.hu azután, hogy a fideszes politikus magyarázkodni kényszerült, mert a Magyar Nemzet kedden nyilvánosságra hozott egy közjegyzői okiratot arról, hogy 4 milliárd 300 millió euró kezelésével bízták meg. Ő azt állítja, hogy egy csengeri háztartásbeli kért tőle tanácsot, aki állítása szerint mesés összeget örökölt. A 168 Óra ezután azt írta: a nő, akire Kósa hivatkozik, házi őrizetben van, férje pedig két héttel ezelőtt öngyilkos lett.

Kósa azt állította, nem volt gyanús, hogy ekkora összegről van szó, mert „a hölgy hihetővé tette”, hagyatéki leltárt, bankszámlakivonatot, közjegyzői dokumentumokat mutatott. Arra a kérdésre, hogy ezek valósnak tűntek-e, a miniszter azt felelte:

Most mit mondjak, annak tűntek, de németül voltak.

Arról, hogy miért nem javasolta a nőnek, hogy vegyen személyesen államkötvényt, vagy keressen meg egy pénzügyi tanácsadócéget, Kósa azt mondta:

Megpróbáltam meggyőzni, de hajthatatlan volt. Azt mondta, a korábbi brókerbotrányok óta nem a bízik a bankokban, sem a vagyonkezelőkben, de az államban sem, azok után, ahogy a magánnyugdíj-pénztári pénzeket kezelte – 2012-őt írtunk – és pont ezért keresett meg engem, mert bennem megbízott.

Ezen a ponton megjegyzendő, hogy pont a Fidesz-kormány államosította a magánnyugdíj-pénztárakat, Kósa pedig a Fidesz prominens politikusa volt már 2012-ben is, a nagy brókerbotrányok – a Quaestor és a Buda-Cash bedőlése – pedig 2015-ben voltak.

Én pedig egy ilyen kérésre, amiben úgy láttam, hogy ráadásul még az állam is jól jár, hiszen épp azon dolgoztunk, hogy állampapírokat adjunk el és elhajtsuk az IMF-et, azt gondoltam, miért mondjak nemet

– közölte Kósa, aki szerint a közjegyzői okirathoz a nő ragaszkodott, hogy később rá hivatkozhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik