Belföld

Fontos NAV-os határidő jár le nem sokára

Idén már csaknem 5 millió embernek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül személyijövedelemadó-bevallási tervezetet, írta a NAV közleményében. Az „Ügyfélkapusok” már egy hete hozzáférnek a tervezetekhez, akinek nincs ügyfélkapuja, még csaknem egy hétig, március 19-éig kérheti a tervezet postázását. Eddig csaknem félmillióan éltek ezzel a lehetőséggel, a legtöbben sms-eztek.

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó vagy az ügyfélnek visszajáró összeg.

Azt hiszi, hogy semmi dolga nem lesz az adóbevallással? Téved!
Az adóhatóság továbbra is csak tervezetet készít, nem bevallást. A felelősség az adózóé.

Akinek van ügyfélkapuja, a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet már most megnézheti, és szükség esetén módosíthatja vagy kiegészítheti a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.

Ha valaki a tervezet elérhetősége előtt elkészítette és benyújtotta az szja-bevallását a 17SZJA nyomtatványon, akkor a NAV által készített bevallási tervezetet figyelmen kívül hagyhatja.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek március 19-éig, többek között levélben, SMS-ben vagy a NAV honlapján kitölthető űrlapon kérhetik, hogy a hivatal az adóbevallási tervezetet nyomtatott formában küldje el. Eddig csaknem félmillióan kérték a tervezet postázást, mintegy 50 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor.

Március 19-e után a tervezet már csak személyesen kérhető a NAV ügyfélszolgálatain, vagy ügyfélkapunyitás után bármikor hozzáférhető elektronikusan is.

További információ a www.nav.gov.hu/szja/szja oldalon olvasható vagy általános tájékoztatás kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik