Belföld

Nem az ISIS-hez köthetők a Röszkén elfogott menedékkérők

A nyomozás eddigi adatai szerint nem hozható összefüggésbe az Iszlám Állammal az a nő és férfi, akiket terrorizmus finanszírozása miatt tartóztattak le – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. Arról, hogy a Röszkén elfogott páros az említett szervezethez köthető, a Magyar Idők írt a napokban.

Ahogy arról beszámoltunk, a gyanú szerint  férfi és a nő 2010 és 2014 között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet végzett, katonai kiképzésben részesültek és a terrorszervezet tevékenységét más módon is támogatták.

A páros a röszkei tranzitzónában nyújtott be menedékkérelmet, amelyet a hatóságok elutasítottak. A terrorizmus finanszírozásának bűntette miatt indult eljárást – mivel az érintettek nem magyar állampolgárok, valamint a bűncselekmény nem Magyarország területén történt – a legfőbb ügyész rendelte el.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban elmondta, a két külföldi szabályos menedékkérelmet nyújtott be, várták annak elbírálását, aközben azonosították őket. A Terrorelhárítási Központ emberei a röszkei tranzitzónából állította elő a gyanúsítottakat szerdán, ellenük a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda  folytatja a nyomozást.

A gyanúsítottak pénteken előzetes letartóztatásba kerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik