Belföld

Brutális fakivágás kezdődött a Tiborcz-közeli kempingben

A fonyódi Napsugár Kemping tulajdonosai nagyon készülnek valamire. Annyi biztos, hogy a terveikben a fáknak nincs helye. Olyan szintű fairtást ugyanis ritkán látni, mint amilyen a napokban kezdődött a Balaton déli partján.

 

A kemping sorsáról több helyivel is beszélgettünk, akik szerint a legaggasztóbb az, hogy nem tájékoztatják őket arról, mi történik a területen. Tavaly felröppent a hír, hogy szálloda épül, mások lakóparkról beszélnek. Az, hogy teljesen letarolják a kempinget és a környező területet, mindenesetre azt sugallja, hogy a kempinget valami nagyobb szabású létesítmény válthatja fel.

A kemping melletti erdőt is vágják

A 100 hektáros terület tulajdonosa jelenleg a közvetetten Tiborcz Istvánhoz köthető FND Kemping Kft., amelynek vezetője az a Kiss Zsófia… Kiss Zsófia és a miniszterelnök veje közötti kapcsolatra az Index egy fonyódi szállodaépítés kapcsán talált rá.

A helyi futballpálya megvételére és pályázati pénzből való felújítására az egyik pályázó a Pelso Polgári egyesület volt, ennek a képviselője Kiss Zsófia, a székhelye pedig Keszthely, Martinovics utca 68., ami a cégjegyzék szerint egy vállalkozó-üzletember lakcíme, Kovács Ferencé. Kovács pedig annak a keszthelyi kikötőnek a vezérigazgatója, és áttételesen résztulajdonosa, amelyet Tiborcz Istvánék vettek meg korábban.

De Mészáros Lőrincékhez is kapcsolódik a cég, mivel az FND kempingvásárlását a felcsúti polgármesterrel összeépült kisbank, a B3 Takarék finanszírozta.

A területet tavaly nyáron szerezte meg az FND Kemping, meglehetősen jó áron, hiszen a pályázaton 500 millió forintos becsült érték szerepelt,

Kissék viszont már 300 millió forintért meg tudták szerezni a körülbelül 100 ezer négyzetméteres területet.

Szerettük volna felvenni a kapcsolatot a cég vezetőivel is, de csak egy e-mail-címet találtunk, így itt érdeklődtünk arról, miért és körülbelül mennyi fát vágták ki. Megkérdeztük azt is, hogy kempingként üzemel tovább a Napsugár, vagy más terveik vannak a területtel?  A helyiek szerint az utóbbira utal, hogy

a kemping melletti alsóbélatelepi erdőt is erősen megritkították. 

Attól félnek, a két fakivágásnak köze lehet egymáshoz.

A Napsugár Kemping benne volt abban a csomagban, amelyet Mészáros Lőrincék megszereztek a Balatontourist megvásárlásával. De a Balatontourist oldaláról kiderül, a cég már csak 10 kemping üzemeltetését végzi. Az egyik, amelyik kikerült a Balatontourist gondozásából, éppen a Napsugár Kemping.

Ezért megkérdeztük az FND Kemping Kft. vezetőit, hogy mióta nem tartozik a Napsugár Kemping Mészárosék gondozásába, és azt is, hogy ki most a kemping üzemeltetője. Fonyód hivatalos oldalán ugyanis még mindig Balatontourist-kempingként szerepel a szálláshely. A cég illetékesei egyelőre nem válaszoltak, amint megteszik, frissítjük cikkünket.

Kerestük a fonyódi képviselőket is, Farkas Gábor alpolgármester a 24.hu-nak azt mondta:

Én úgy tudom, a Napsugár Kemping megőrzi eddigi funkcióját, a fakivágás pedig csak a kemping felújításának része.

A város egy független képviselője szintén úgy tudja, hogy nem lesz lakópark a kemping helyén.

Az mindenesetre érdekes, hogy egy kemping felújításához miért kell így lepusztítani egy területet:

A helyiek szerint az szintén aggodalomra ad okot, hogy a kempinghez tartozó, vízpart melletti épületet is elkezdték lebontani.

A kempingek kempingek maradnak

Lázár János tavaly egy kormányinfón azt mondta, „a Balaton mindenkié”, ez a legfontosabb kormányzati álláspont, hozzáférhetőnek kell maradnia a tónak, szabályozni a beépíthetőséget, majd mindenkit megnyugtatott, hogy

a kempingek kempingek maradnak, azokból lakóparkok vagy lakóházak nem lehetnek.

Ez a terv azért már megdőlni látszik. A legjobb példa erre a siófok-sóstói Ifjúság kemping, melyet idén megvásárolt a Retro Motors Company. A cég vezetője lapunknak novemberben még azt mondta, a szálláshely továbbra is kempingként üzemel majd tovább. Pár nappal később viszont a Magyar Időknek már azt nyilatkozta,

valószínűleg nem szálláshelyként tervezi újranyitni a más típusú fejlesz­tésre is alkalmas területet.

(A cikkben szereplő képeket olvasóink küldték.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik