Belföld

Legalább 2,1 milliárdot szakít a forgalmazó cég a nyugdíjasok Erzsébet-utalványaival

A cég nagyon boldog lehet, hogy a nyugdíjasok nem készpénzt kapnak.

Orbán Viktor bejelentése után rögvest megjelent a Magyar Közlönyben is, hogy a karácsonyi akciót megismétlik: 2018 márciusában újabb tízezer forintos juttatást kapnak a nyugdíjasok. Az Erzsébet-utalványokat huszonöt nyugellátás alapján osztják ki, az összesített költségek 29,43 milliárd forintra rúgnak, amelyből 27 milliárd az utalványok értéke, 2,43 milliárd dologi kiadásokra megy el.

A döntés rendkívüli bevételeket jelent az utalványokat forgalmazó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nek, ráadásul egy éven belül már másodszorra. A Magyar Nemzet tavalyi számításai szerint a cég a karácsonyi utalványosztással 2,1 milliárd forintos extra bevételnek örülhetett, ha pedig az utalványvásárlásra szánt idei 27 milliárdot vesszük alapul, akkor a zrt. idén újabb 2,16 milliárdot köszönhet a kormány ajándékozási kedvének.

A forgalmazó az utalványok kiadásakor 2 százalékos szolgáltatási díjat számol fel, ez idén 540 milliót tesz ki, az igazán nagy pénz azonban a felhasznált utaványok visszaváltásakor kerül kasszájukba. A kereskedőknek egy 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány pénzre váltásakor a névérték hat százalékát, tehát 600 forintot kell a zrt.-nél hagyniuk. Ha mind a 27 milliárd forintnyi utalványt felhasználják, beváltáskor 1,62 milliárd forint marad a zrt.-nél. Persze egyáltalán nem biztos, hogy egyetlen utalvány sem marad az asztalfiókban, ebben az esetben minden fel nem használt utalvány tiszta hasznot jelent.

Bár az utalványforgalmazó 2016-ban 11,9 milliárd forintos nettó árbevételt realizált, 2017-ben pedig a kormány 2017-es karácsonyi nagy megrendelése miatt még ennél is többet kasszírozhatott, pénzügyeikre nem sok rálátásunk van. A közérdekű adatigényléseket rendre visszadobják, így arról sem bizonyosodhatunk meg, hogy bevételeik pontosan hová kerülnek. Orbán Viktor tavalyi, tusnádfürdői beszédében úgy fogalmazott:

Elvesszük különböző különadók formájában a nemzetközi cégek profitjából azt az összeget, amelyet odaadunk a gyermeküket nevelő családoknak.

Mészáros Lőrinchez is jutott pénz

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában van, elvileg a cég hasznából finanszírozzák a 2012-ben elindított Erzsébet-programot. A kezdeményezés célja az lenne, hogy olyan családosok, nagycsaládosok, fogyatékkal élők és fogyatékos gyermeket nevelő családok is üdülhessenek, akiknek erre másképpen nem lenne lehetőségük.

A gyerekek táboroztatásával kapcsolatos feladatokat a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány átja el. Az alapítvány tavaly nyáron nemcsak az egykori zánkai üdülőtábort, hanem egy közpénzből finanszírozott 15 milliárd forintos adományt is kapott a kormánytól. A táboroztatásra szánt összegre az alapítvány írhatott ki közbeszerzést, amit egyetlen pályázóként saját cége, az Erzsébet Táborok Kft. nyert el. A cég ügyvezetője az alapítvány főtitkára, Hornyák Tibor lett. A 24.hu mutatta be, hogy a budapesti illetőségű Hornyák a Balaton-part egyik legdrágább szálláshelyéről járt be a tábor területén lévő irodájába: napi 110 ezer forintért bérelhető házban találtak neki megfelelő szállást. A főtitkár-ügyvezető cikkünk megjelenése után úgy nyilatkozott: saját zsebből fizette a luxuslakhely árát.

Tavaly októberben a 444.hu írta meg, hogy a korábban a programban részt vevő állami szállodákat működtető, azóta megszűnt Erzsébet Üzemeltető Kft. összesen több mint félmilliárd forintot költött Mészáros Lőrinc különböző cégeinél.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik